Talkoiden veteraani
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Talkoiden veteraani

Jorma ja Sisko Haagalla on taulu, johon on talletettu kaikki herättäjäjuhlien vuodet ja paikkakunnat, joissa he ovat olleet mukana.

Satoipa vettä taivaan täydeltä tai porottipa polttava helle, niin haapajärvinen Jorma Haaga kurvaa asuntovaununsa seurapaikalle uskollisesti heti juhannuksen jälkeen.

Uutinen 2013

 

 

Ahkera talkoolainen on ollut mukana töissä Sievin herättäjäjuhlista vuonna 2002 lähtien joka vuosi.
 
- Sievissä Alpo Järvi sattui sanomaan, että tällaisia miehiä tarvittaisiin joka vuosi. Ja aina minua on talkoisiin pyydetty. Saa nähdä kysytäänkö nyt, Haaga vitsailee oman kotipitäjän juhlien lähestyessä. 
 
Haapajärven herättäjäjuhlilla Haagalle tulee talkoovuosia tusina täyteen, mutta seuroissa hän muistaa olleensa mukana vuodesta 1970 saakka. Jorma ja Sisko Haagalla on ”huoneentaulu”, johon herättäjäjuhlien vuodet ja paikkakunnat on kirjattu muistiin. Kotipitäjän juhlat saavat numeron 43.
 
- Seuroista olemme saaneet aivan uusia ystäviä, joita tapaamme juhlilla joka vuosi. Nykyisin ystävät on helpompi löytää seurapaikalta, kun on kännykät mukana. Ennen piti etsiä tosissaan, Haagat muistelevat. 
 
Jorma Haagan mukaan myös talkoiden viehätys ovat ystävät, joita muista talkoolaisista on vuosien myötä tullut. Joka kesä juhlapaikalle ilmestyy tuttuja ihmisiä.
- Ja joka vuosi tutustuu uusiin ihmisiin, Jorma vakuuttaa ja kertoo viime kesältä Isostakyröstä mukavan tarinan. 
 
Hän oli jo illalla vetäytynyt asuntovaunuunsa lepäämään, kun oveen koputettiin. Tulija kysyi, että haluaisiko herra saunoa. Jorma vakuutti, ettei ole mikään herra, mutta sauna maistuisi. Yllätys oli melkoinen, kun talkoolainen huomasi, että sauna oli tuotu viereen. Zetorin lavalla oli sauna ja piipusta tuprusi savu. Saunan oli tuonut talkoolaisten iloksi Erkki Hjelm. 
 
- Hän kertoili minulle elämäntarinaansa, ja sen jälkeen kävin muiden talkoolaisten kanssa saunassa.

Juhlat pystyyn 

Kenttätalkoissa Jorma Haagalle on muotoutunut oma tehtävänsä, johon hän joka kerta tarttuu. Hän tietää mitä ja miten Herättäjä-Yhdistyksen tavarakontteihin on pakattu. Haaga hallitsee putkikehikoiden kokoamisen, joista saadaan katokset muun muassa ruokalinjaston päälle. Hän vakuuttaa, ettei ole mikään työnjohtaja, mutta neuvoo kun kysytään. Haapajärven juhlien talkoissa hänen taitojaan varmasti hyödynnetään entistä enemmän. 
 
- Muuten olen mukana, kunhan ei tarvitse kahta vuoroa tehdä peräkkäin, talkoolainen toivoo.
 
Hieman helpommalla Jorman soisi jo pääsevän, sillä ikää miehellä on mittarissa 77 vuotta. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin toteaa, että seuroihin ei varmasti nyt voi täysin keskittyä, sillä päivystyshommia on tiedossa. Hän laskeskelee, että Haapajärven jälkeen hän käy vielä Lapuan ja Sotkamon juhlia pystyttämässä, mutta sitten ovat vuodet täynnä. 
 
Talkoot ja auttaminen ovat Jorma Haagalle sydämen asia, sillä Virossa ja Venäjällä hän on ollut rakentamassa kirkkoja ja vienyt avustuskuormia 20 kertaa. Muutamaan vuoteen hän ei ole ollut enää mukana, kun ikäraja on tullut vastaan.
Haapajärven herättäjäjuhlilla Jorma ja Sisko Haagalla on omat tehtävät odottamassa, mutta he toivovat, että aikaa olisi istahtaa myös juhlakentälle seurapuheita kuuntelemaan. Jorma kuvaileekin seurojen vetovoimaa sillä, että talven aikana pääläri tyhjenee ja siihen pitää saada täyttöä. 
 
- Siltäkin osin nämä seurat menevät entiseen malliin, että asuntovaunussa nukutaan. Tyttäret tulevat perheineen ja valloittavat talon, Jorma kertoo hymyillen.
 
Teksti ja kuvat: Marita Nissinen
 
Juttu on julkaistu Hengellisen Kuukauslehden numerossa 5/2013

 

 

Seinäjoen herättäjäjuhlilta Jorma Haaga sai muistoksi hienon kortin. Kuvan ottaja jäi vain epäselväksi.