Selkeää hartautta ja metsän teologiaa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Selkeää hartautta ja metsän teologiaa

6.7.2013

 

Selkokielisyyttä ei automaattisesti yhdistetä hartauskirjallisuuteen. Taivaan Isän huolenpidosta on vaikea kirjoittaa ymmärrettävästi erityisryhmille, esimerkiksi dementikoille ja kehitysvammaisille.

Tämän koki kirjailija Eeva Eerola tehdessään hartauskirjaansa Turvallisella mielellä. Oli haasteellista sanoa tärkeä asia ilman koukeroita ja kaunistelua.

Kirjailijahaastattelussa juhlatorilla Eerola tiivisti kirjansa sanomaksi  vahvan viestin siitä, että Jumala kantaa kaikista huolta.

-Emme ole yksin elämän solmukohdissa. Jumala antaa kohdallemme ihmisiä, joiden kautta hän puhuu meille, pohti Eerola.

Paavo Rannan haastattelemana esittäytyi  juhlatorilla myös pastori Urpo Karjalainen kirjallaan Lunastuksen säteet. Kirjan lähtökohtana on uskon ilmeneminen polarisoituneessa maailmassa.

Uskontodistuksen antaminen on Karjalaisen mukaan hankala tehtävä. Se on erityisesti kasvatustehtävä. On kerrottava uudelleen ja uudelleen lähtökohtia ja vahvistettava ihmisiä asenteen tasolla.

Ekoteologi Pauliina Kainulaisen kirjassa Metsän teologia yhdistyy suomalaiskansallinen luontosuhde kristilliseen uskoon.

-Meitä on yhdistänyt syvä ja pehmeä luontosuhde. Nyt se suhde on muuttumassa, pahoittelee Kainulainen. Samoin on muuttumassa suomalaisten Jumalasuhde.

Kainulaisen mielestä monet ajattelevat nykyään, että luonto on tyhjä. Tämä ei pidä paikkaansa. Luonnon arvoa ei voida Kainulaisen mukaan määritellä vain hyötynäkökohdista.

-Lutherkin on sanonut, että  Jumala on läsnä pienimmässäkin puun lehdessä.

 

Kirjoittaja: Pentti Lemettinen

Urpo Karjalaisen mukaan uskosta on kerrottava uudelleen ja uudelleen.

Kuva: Tapio Romppainen