”Toivon sanaa, joka tarttuu”
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

”Toivon sanaa, joka tarttuu”

Mirjami Mäntymaa kaipaa iltaseuroilta hiljentymistä.

Kuva: Tapio Romppainen

6.7.2013

 

Lapualainen ylilääkäri Mirjami Mäntymaa on herättäjäjuhlien konkari, mutta iltaseurojen penkkiin hän on istahtanut aika harvoin. Syynä on ollut H-Y:n valtakunnallinen kuoro, jossa Mäntymaa on laulanut parikymmentä vuotta ja joka yleensä valmistautuu konserttiinsa iltaseurojen aikana.

Haapajärvellä iltaseurat kuuluvat Mäntymaan ohjelmaan. Kahden aikuisen pojan äiti ja kanttorin vaimo on vapauttanut itsensä kuorovelvollisuuksista. 

-Kaipaan iltaseuroilta rauhaa ja pysähtymistä. Toivon, että jossakin puheessa olisi sana tai lause, joka tarttuisi ja kävisi kohti, Mäntymaa sanoo.

-Herättäjäjuhlien seuroissa on monia elementtejä, jotka koskettavat. Paljaan taivaan alla veisatut virret, seurojen äänimaailma ja puheet ovat puhutteleva kokonaisuus. Niiden keskellä huomaa toisinaan ajattelevansa omaa elämäänsä.

Seurat hoitavat monella tavalla. Niiden toistuminen saman kaavan mukaan tuo kuulijalle turvallisuutta.

Haapajärven juhlilla on tosin ollut piristäviä yllätyksiäkin. Seuroissa on veisattu harvemmin käytettyjä virsiä ja Mäntymaata ilahdutti erityisesti jouluvirsi vuoroveisuissa.

Lauantain helmi – jo ennen iltaseuroja – oli tietokirjailija Jaakko Heinimäen pitämä raamattutunti.

-Se oli suorastaan upea, kiittelee Mäntymaa.

Iltaseuroissa, kuten muissakin herättäjäjuhlien tilaisuuksissa, ovat Mäntymaalle luovuttamattominta vain Siionin virret.

 

Teksti: Maiju Lemettinen