Aholansaari Sinfonietta
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Aholansaari Sinfonietta

Aholansaari Sinfonietta Johanna Rusanen-Kartano valloittivat yleisön lauantai-illan konsertissa.

kuva:Vesa Luhtala

6.7.2013

 

Tarinan mukaan Aholansaari Sinfoniettalle oli tullut ongelma.  Eräältä muusikolta oli konserttikengät unohtuneet jonnekin. Asia ratkaistiin niin, että kaikki muusikot jättivät kenkänsä narikkaaan  ja soittivat konsertin paljain jaloin. Siitä oli tullut tapa ja niin myös Haapajärven monarilla konsertti soitettiin paljain jaloin.

 Aholansaari sinfonietta on herännäisnuorten perustama valtakunnallinen kamariorkesteri, joka esiintyy pääasiassa kesäisin Herättäjäjuhlilla. Lauantai-illan konsertin aluksi päästiin perimmäisten kysymysten äärelle, kun kuultiin Gija Kantshelin Aamurukouksia, joka on vuonna 1990 valmistuneen orkesterisarja Elämä ilman joulua , ensimmäinen osa.  Teoksessa kuuluva valon ja pimeyden vastakkainasettelu  soi orkesterissa intensiivisinä valohämyn kuulokuvina ja  rajuina fortessimovyöryinä. Aamurukouksen esityskokoonpanon tekee erikoiseksi  ääninauha, jossa poikasopraano laulaa latinankielisiä katkelmia psalmeista 97 ja 130. ” Te, jotka rakastatte Herraa, vihatkaa pahaa – Herra, kuule minun ääneni”. Ylimääräinen jännitys kuvastui paljasjalkaisen ääninauhamestarin ilmeestä, kun monarin valot yllättäen sammuivat kesken esityksen ja soolonauhaakin oli vielä jäljellä. Onneksi valo kuitenkin palasi ja tilanne rauhoittui. Kapellimestari Jyri Nissilä on kehittänyt orkesterinsa ilmaisua kunnianhimoisin tavoittein ammattilaisorkesteria vastaavaksi.  Nuori soittajisto saa olla erittäin tyytyväinen suoritukseensa, kun kalliita hunajanpisaroita oli jälleen runsaasti tarjolla.

Väliajan jälkeen saapui orkesterin eteen oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano. Korkealle asetetut odotukset toteutuivat, kun tunnetut  suomalaisen liedkirjallisuuden klassikot kuultiin orkesterin säetyksellä. Aikojen kuluessa pianolla säestetyt laulut saivat uudentuntuiset sävelkuvat laulun melodiaa täydentämään. Laulaja esitti Sibeliuksen Illalle op. 17, Madetojan Yrtit tummat op.9, Kuulan Purjein kuutamolla op. 31, Merikannon Omenankukat op. 53 ja Madetojan Heijaa heijaa op. 60.

Zoltan Kodalyn vuonna 1906 valmistunut teos Kesäilta oli loistava valinta kesäisen lauantain musiikiksi tähän konserttiin. Tämä sukulaiskansamme musiikillisia tuntoja laajalti kuvaava mestariteos  alkaa mietteliäänä ja rauhallisesti, kuvaa sitten  elämän synkempiä ja salatuimpia sielunmaisemia ja sulkee ympyrän lähelle alun tunnelmaa.

Loppuhuipennukseksi lauloi Johanna Rusanen-Kartano kolme hengellistä laulua orkesterin avustamana. Laulut olivat Ilmari Hannikaisen Kaikki Jeesukselle op. 35 ja Matkamiehen virsi sekä Ilkka Kuusisto sovittaman laulun Kalajokilaaksosta Soi, virteni, kiitosta Herran. Kiitollisen kuulijakunnan edessä parhaimpaan loistoonsa innostunut laulaja halusi vielä yhdessä yleisönsä kanssa  laulaa iltavirren, jonka ensisäkeen  saa jokainen liittää vaikka iltarukouksensa alkuun:” Tuon tästä päivästä kiitoksen Sulle.”

 

teksti:Yrjö Kahila