Wilhelmin vahva perintö näkyy virsikuvaelmassa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Wilhelmin vahva perintö näkyy virsikuvaelmassa

Pia Latomäki esittää ikääntynyttä Heleena Malmbergia ja Hannu Malkamäki Wilhelmi Malmivaaraa.

Wilhelmi Malmivaara oli körttijohtaja, jonka tekoihin ja puheisiin palataan näinäkin päivinä toistuvasti. Voimme kysyä, olisiko Herättäjä-Yhdistystä, herättäjäjuhlia tai tänä vuonna sata vuotta täyttävää Lapuan kristillistä opistoa ilman Malmivaaran lujaa uskoa ja uutteraa työtä.

Malmivaaran persoonaan avaa uuden oven virsikuvaelma Polvesta polveen. Kuvaelmassa tiivistyvät Malmivaaran elämän tragediat ja keskeiset kasvatusperiaatteet ja arvot. Karhunmäen seudun kuoro kuljettaa katsojat Malmivaaran syvään hengelliseen virsirunouteen.

Virsikuvaelman käsikirjoittaja Kirsti Manninen sanoo kirjoittaneensa siitä heränneen kansan perinnöstä, jonka on itse kokenut. Hänen isänsä kirjahyllyssä on hartauskirjoja, jotka hän sai aikoinaan omalta isäpuoleltaan, Wilhelmi Malmivaaran pojanpojalta.

Ohjaaja Eija-Irmeli Lahti uskoo virsikuvaelman hoitavan sekä esiintyjiä että yleisöä. Laulamisella on fyysisesti hyvää tekevä vaikutus.

-Wilhelmi ja Väinö Malmivaara ovat jättäneet perinnökseen voimallisia virsiä. Niiden sisältöä on hyvä tutkailla veisuun myötä. Erityisesti Wilhelmin ajatuksia lasten kasvatuksesta on syytä kuunnella herkällä korvalla.

Karhunmäen seudun kuorolla on kuvaelmassa keskeinen rooli. Kuoron johtaja Paula Pääkkönen toteaa, että oman syvyytensä kuoron osuuteen tuo se, että erittäin monet kuorolaiset ovat eläneet opiston historian omanaan.

-Lapuan, alkuaan Karhunmäen, kristillisen opiston merkkivuotena on hyvä pysähtyä hetkeksi opiston perustajan Wilhelmin ja opiston ensimmäisen rehtorin Väinö Malmivaaran elämän kantaviin arvoihin, sanoo Pääkkönen.

Virsikuvaelmaa esitetään tuomiokirkossa seuraavasti: lauantai 28.6. klo 19 ennakkoesitys, sunnuntai 29.6. klo 15 kantaesitys, tiistai 1.7. klo 19, keskiviikko 2.7. klo 19, perjantai 4.7. klo 16, lauantai 5.7. klo 20 ja sunnuntai 6.7. klo 16.

Esityksen kesto on noin tunti, ei väliaikaa. Tapulikahvio palvelee ennen ja jälkeen esityksen.

 

Karhunmäen seudun kuorolla on virsikuvaelmassa keskeinen rooli.