Muistoja herättäjäjuhlilta
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Muistoja herättäjäjuhlilta

 

Muistoja on kerätty verkkolomakkeella (www.h-y.fi/1442-niita-juhlia-en-unohda). Jaa oma muistosi!

 

Yleistä

- Tärkein muisto herättäjäjuhlilta on perheen yhdessäolo. Muistan isän hymyn, onnellisuuden ja lämmön, jota hänestä huokui aina herättäjäjuhlilla. Se oli pienelle tytölle tärkeää. Samoin yhdessäolo, tutut toistuvat jutut seurapenkissä istumisineen, telttamajoituksineen ja eväsleipineen ovat jättäneet lähtemättömän muiston, samoin kuin juhlakentän kaiuttimien kuulutukset, jotka kaikuivat juhlakentällä. Aina oli tunne, että tänne olen tervetullut, täällä olen ystävien joukossa.

- Sievin tanssivat herättäjäjuhlat monine osaavine ammattilaisineen sekä upeine esityksineen ja uudelleen viime kesänä Haapajärvellä esitetty Seuraksi -tanssiteos puhuivat enemmän kuin tuhat sanaa! Kiitos näistä! Toivottavasti liikunnallisin keinoin sanaa "puhutaan" jatkossakin tulevilla juhlilla!!

Lapua 1958
- Ensimmäisen kerran olin herättäjäjuhlilla v.1958 Lapualla. Linja-autolla tulimme Saarijärveltä. Majapaikkamme oli Lapuanjoen rannassa sillanpielessä teltoissa. Keskelle telttakylää tehtiin nuotio, jossa Martta-täti keitti kahvit. Mahtava veisuu jäi päällimmäisenä mieleen juhlista.
Näillä juhlilla ei tehdä nuotiota ja yöpymispaikkakin on matkailuvaunu.

Lapua 1984
- Lapualla oli Herättäjäjuhlat 1984 ja 4-vuotias pikku Sirkku oli siellä mukana,
Lapsen mielestä se oli pihakirkko ja hän tahtoi uudelleen päästä sellaiseen, joten seuraavana kesänä oli lähdettävä anivarhaisella aamujunalla Oululaisten Herättäjäjuhlille.

- Lapuan juhlilta v. 1984 muistan sen iloisen tunnelman, jonka vallassa olimme koko suku - nuorin veljeni Arto oli juuri saanut tietää aloittavansa Herättäjä-Yhdistyksen vt. nuorisosihteerinä Lapualla (hän oli juuri valmistunut fil. maisteriksi ja oli teol.yo - ei siis varsinaisesti "ammattilainen) :) Sittemmin hän oli pitkään H-Y:n kustannustoimittajana! Suvun lapset ja nuoret ovat! olleet vuosikymmenten saatossa myös tärkeä ja rakas osa juhlaa. Pienimmälläkin, 4-vuotiaalla, on jo neljät juhlat takanaan :)

Nivala 1992
- Taisivat olla ne Nivalan pakkasjuhlat, joilla kuulin yhden parhaimmista juhlapuheistani. Seuroissa puhuja herännäisyyden alatien ajatuksen oikean sävyn mukaisesti vaikeroi, että kun ei ole voimia vaeltaa eikä oikein tahdo jaksaa kilvoitella - silloin yhtäkkiä kuului penkin alta lapsen kirkkaalla ja selvällä äänellä tokaisu: "- Mene lepäämään!" Hämmästystäni ja elämän ihmetystäni vielä lisäsi se, että, lapsi näytti leikkineen siellä penkin alla niin täysin omiin oloihinsa ja ajatuksiinsa uppoutuneena! Monelta suunnalta meitä valvotaan - ja opetetaan!

Laihia 1994
-  Parhaimmat yksittäiset herättäjuhlat, jotka ovat jääneet mieleeni, ovat Laihian herättäjäjuhlat vuonna 1994. Rippikoulu Ahiksessa oli juuri käyty, ja voi mikä ilo oli tavata tuttuja nuoria juhlilla. Juhlien tunnus "Taivaasta maan yli tuulee" ei olisi paremmin voinut kuvata sitä vapauden, riemun ja nuoruuden ilon tuntua. Oli mahtavaa tuntea vierellään samanikäisiä tyttöjä ja poikia, joille herännäisyys, Siionin virret, puheet ja Jumalan armo olivat tärkeitä.

Kouvola 1997
- Ensiksi tulee mieleeni Kouvolan juhlat v. 1997. Minut oli kutsuttu yhdeksi seurapuhujaksi. Puhetta valmistelin lomalla Pohjanmaalla, lapsuudenkotini yläkerrassa. - Edesmennyt isäni oli palannut juuri sairaalasta, ja tuolla juhlanalusviikolla tajusimme, että saattomatka "alkaa". Muistan, miltä tuntui ensimmäistä kertaa taluttaa isää - kyyneleet valuivat valtoimenaan... Elin tätä väkevää kokemusta läpi myös puhevalmisteluissa ja itse puheessakin.

Saarijärvi 2005
- Saarijärvellä -05 herättäjäjuhlien tunnus oli Vielä jaksan toivoa. Mummi testasi 6-vuotiaan Matiaksen lukutaitoa kysymällä, mitä tunnuksessa lukee. Matias vastasi: Tervetuloa, hyvät asiakkaat. Niin, siitähän herättäjäjuhlillakin on kyse: Tulkaa työtätekeväiset, Kaikki, kaikki taakankantajat, Armahdusta etsiväiset, Kuorman, kuorman alla horjuvat...