Vilja ja Väinö virittelevät herättäjäjuhlaperinnettä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Vilja ja Väinö virittelevät herättäjäjuhlaperinnettä

Vaittisen Vilja ja Väinö, jonka esikuva moniosaajasta on Osmo Kangas, tapasivat sattumoisin juhlakentällä torstaina. KUVA: Mirja Mattila

Neljävuotias Vilja ja kuusivuotias Väinö Vaittinen varmistavat talkootyön jatkuvuutta lasten tapaan. Alkuviikon leikeissä Lapuan mummolassa on selkeä suunnitelma herättäjäjuhlien järjestämisestä.

Leikeissä otettiin käyttöön myös uudet nimet. Viljan nimi on Kerttu, koska hän tykkää nimestä, Väinö otti Osmon, koska hän on kuullut että Osmo on mies joka osaa tehdä kaikkea.

Lasten tullessa katsomaan äitinsä Mirkka Torpan kanssa juhlakentän tilannetta torstaina, sattui tämä kaikkea osaava oikea Osmo kävelemään vastaan. Hän on Keski-Suomen aluesihteeri, juhlajärjestelijä Osmo Kangas.

-Tämä on ensitapaaminen, Mirkka-äiti nauraa hauskaa tapahtumaa seuratessaan.

-Myös minulla on neljävuotias, eli Viljan ikäinen Kerttu-tyttö, Kangas lisää sattumien summaa.

Herättäjäjuhlat pienoiskoossa toimivat mummolassa hienosti. Virallisesti Vilja keittää topakkana Väinö-veljelle hernekeittoa oikeista herneistä ja leipoo kakkua, Väinö suunnittelee ja rakentaa.  Mummolassa hän on tehnyt saatavilla olevista värkeistä penkit, kuorokatoksen, ja parkkipaikan, joka hänen mielestään pitäisi vielä päällystää asfaltilla.

-No, tietenkin siksi, että jos sataa niin parkkipaikka kastuu huonoksi, hän perustelee mielestään päivänselvää asiaa.

-Ja kynttilälyhdyistä on tehty juhlaportti, Väinö muistaa.

Torpassa on vietetty jo herättäjäjuhlia pienoiskoossa. Perhe on istunut penkeillä ja veisannut. Päivän päätteeksi he lauloivat ”Herraa hyvää kiittäkää”.

Mirkka Torppa kehuu lapualaisten ohjelmatarjontaa koko kaupungissa.

-Täällähän on vaikka mitä! Olemme käyneet joka päivä liikennepuistossa, katsoimme Risto Räppääjän ja vielä Polvesta polveen -virsikuvaelman.

Vaittisen perhe asuu Turussa, Mirkka-äiti on Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän lapsityön johtaja.

Mirja Mattila