Meille on tulossa hyvät juhlat
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Meille on tulossa hyvät juhlat

Maija Somppi, Hanna Kontola ja Annikki Hakala pukeutuneina körttipukuun, joissa he esiintyvät juhlissa. KUVA: Pasi Ahola

Kolmansille Lapuan körttijuhlille osallistuva Maija Somppi huudahti ensimmäisen kerran juhlakentälle tullessaan: ”Eihän se juhulaväki tänne millään sovi”. Katseltuaan laajaa kenttää ja ympäristöä tarkemmin hän lisäsi: no tottahan ne nyt tänne sopii!

Somppi on elänyt elämänsä herännäishenkisessä Karhunmäen kylässä. Hänen ja edesmenneen miehensä, kellonvalajana tunnetun Jussi Sompin koti on ollut aina kylän seurakoti ja herättäjäjuhlavieraita on majoitettu Sompissa.

-Kyllä tuntuu hyvältä kun juhlat on nyt omassa kylässä. Vaikka murehdinkin kuinka flikka jaksaa, hän pudistelee päätään. ”Flikka” on tuomiokirkon kanttori ja Lapuan juhlien toinen pääsihteeri Paula Pääkkönen. Pääkkönen on tottunut seurakunnan suurten juhlien, muun muassa Lapuan urkufestivaalin johtaja.

-Onneksi ei sada, Maija Somppi sanoo kiitollisena torstai-iltana katsoessaan yleisöstä vielä tyhjälle juhlakentälle.

Hän muistaa vuoden 1984 juhlat, kuinka hänen ajaessaan Karhunmäen tietä alas Lapuan keskustaan koko kylä näytti aivan mustalta.

-Aloitin veisaamisen. Autossa olijat ihmettelivät, että mitä minä meinaan. Jatkoin vain veisaamista lapsuudesta tutulla virrellä: ”pois pilvet hajota ja silmä kirkasta”.

-Eikä mennyt aikaakaan kun mustat pilvet alkoivat hajota. Virret ja veisaaminen on niin väkevä voima.

Maija Sompin kanssa Karhunmäenseudun kuoroon kuuluvat Hanna Kontola ja Annikki Hakala iloitsevat: Nyt sää näyttää aurinkoiselta. Meille on tulossa hyvät juhlat!

Mirja Mattila