Maa, kuule Herran sanaa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Maa, kuule Herran sanaa

Polvesta polveen -virsikuvaelma Lapuan tuomiokirkossa perjantaina 4.7.2014. Kuvaelma kertoo Wilhelmi ja Väinö Malmivaarasta ja Karhunmäen kristillisestä kansanopistosta.

Lapuan tuomiokirkon lehterit pullistelevat perjantai-iltapäivällä, kirkko on liki viimeistä paikkaa myöten täynnä. Herännäisjohtaja Wilhelmi Malmivaaran ja hänen poikansa Väinö Malmivaaran elämistä kertova Polvesta polveen -virsikuvaelma kiinnostaa juhlille kokoontuneita heränneitä.

Komeasti rakennettu virsikuvaelma peilaa Wilhelmi Malmivaaran elämän tärkeimpiä hetkiä. Yksi kuvaelman koskettavimmista kohtauksista piirtää kuvaa siitä, miten elämä kohteli Malmivaaraa välillä turhankin kovin ottein.

Malmivaara (Hannu Malkamäki) seisoo alttarilla. Lavantauti on vienyt hänen vaimonsa ja kaksi tytärtään, ja aiemmin on kuollut muitakin lapsia.

Malmivaaran surusta, murheesta ja ikävöivästä uskosta kumpusi teksti hänen tunnetuimpaan virteensä, ”Oi Herra, jos mä matkamies maan”.

Kun virsi lähtee soimaan Karhunmäen seudun kuoron johdolla, kuuluu eri puolilta kirkkoa nyyhkytyksiä ja niiskutuksia. Ja kun yleisö pääsee yhtymään kolmeen säkeistöön, on ihokarvat koholla ja kylmät väreet selkäpiissä taatusti jokaisella katsojalla.  Yli tuhannen heränneen voimalla raikaava virsi soi puhtaana ja elvyttävänä, voimalliset säkeet koskettavat ihan jokaista.

Lapuan herättäjäjuhlien pääsihteerin Paula Pääkkösen pitkäaikainen haave Malmivaaroista kertovasta virsikuvaelmasta on herännyt henkiin tänä kesänä.

Polvesta polveen -virsikuvaelmaa on esitetty Lapuan tuomiokirkossa viime lauantaista alkaen. Kuvaelmaa on kehuttu ja kiitelty, joten perjantai-iltapäivän esitykseen saapunut Reeta Malkamäki tiesi odottaa hyvää esitystä.

Kuvaelman alla vastavalmistunutta luokanopettajaa kuitenkin jännitti reilusti enemmän kuin monia muita katsojia.

Isän puolesta jännitän, kertoi Wilhelmi Malmivaaraa kuvaelmassa esittävän Hannu Malkamäen tytär ennen esityksen alkua.

Kirsti Mannisen käsikirjoittama ja Eija-Irmeli Lahden ohjaama virsikuvaelma piirtää herännäisyyden merkkihenkilöistä inhimillisen ja lämpimän kuvan.

Päähenkilöiden ihmisläheisyys olikin Malkamäen mielestä yksi esityksen parhaista anneista.

Kivaa, että henkilöistä oli tehty niin lämpimiä ja ihmisläheisiä. Monesti tällaisista vanhoista johtohahmoista piirretään kuva jyrkkinä ja kovina henkilöinä, Malkamäki mietti esityksen jälkeen.

Malkamäki jakoi kiitosta myös esityksen historialliselle annille sekä sille, miten hienosti virret rytmittivät esitystä. Hienoa oli myös se, miten koskettava kuvaelmasta oli onnistuttu luomaan.

- Pakko tunnustaa, kyllä minäkin kyynelehdin siinä kohtauksessa, jossa Malmivaaran lapset ovat kuolleet.

Entäs sitten Reeta Malkamäen arvio siitä, miten isä Hannu Malkamäki hoiti leiviskänsä Wilhelmi Malmivaarana?

Hyvin hän pääsi rooliinsa. Kyllä sieltä kuitenkin oli tunnistettavissa joitain piirteitä myös hänestä itsestään, Malkamäki nauraa.

Polvesta polveen -virsikuvaelmaa esitetään Lapuan tuomiokirkossa vielä lauantaina 5.7. kello 20 ja sunnuntaina 6.7. kello 16.

Elina Koskela