Lakki päähän, vesipullo mukaan, syö suolaista
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Lakki päähän, vesipullo mukaan, syö suolaista

Juhlien ensiapuhuoneessa on työssä kerralla kaksi lääkäriä ja neljä hoitajaa. Lauantaiaamuna vuorossa olivat Martti Luomala ja Kristina Vihla. KUVA: Kirsi Jalasti

Kun odotettavissa on kaksi helteistä juhlapäivää, herättäjäjuhlien ensiavusta annetaan neuvoja juhlaväelle. Lauantai-iltaan mennessä oli ensiavussa käynyt 45 vierasta.

- Laittakaa lakki päähän, ottakaa vesipullo mukaan - vaikka ilman korkkia, että tulee juoduksi, syökää myös suolaista. Pelkällä vedellä, limsalla tai jäätelöllä ei pärjää. Suolatasapainosta on huolehdittava.
 
Kauhavan ensiapuryhmä päivystää juhlakentällä ja kentän vieressä. Ryhmänjohtaja Mirja Katajamäki neuvoo myös, että ihoa kannattaa suojata auringolta joko voiteilla tai vaatteilla. Jos juhlakentällä tuulee, auringon porotusta ei ehkä huomaa, ja huono olo on seurauksena.

Perjantai ja lauantaiaamu sujuivat ensiaputeltalla rauhallisesti. Lapset ovat saaneet tikkuja kentän penkeistä, joitakin rakkoja ja nyrjähdyksiä on hoidettu.

-Piti jo hakea kaupasta kunnon pihdit, että saadaan tikut pois, kertoo Mirja Katajamäki.

Kauhavan ensiapuryhmästä päivystää juhlilla koko ajan vähintään kahdeksan henkilöä. Lauantaina heitä on yhdeksän. Kentällä kiertää vähintään kaksi henkilöä, teltalla on vähintään kaksi henkilöä. Ensiapu menee kiinni kello 22.

-Älkää jättäkö kaveria. Jos huomaatte, että joku voi huonosti, on kysyttävä, onko kaikki hyvin ja ohjattava lepohuoneeseen tai ensiapuun, muistuttaa Mirja Katajamäki.
 

Ensiavussa lääkäreitä ja hoitajia

Juhlaorganisaation talkoolaisina on Sedu C:n ensiavussa lääkäreitä ja hoitajia. Heti lauantaiaamuna ryhmä joutui elvytystilanteeseen, mutta siitä selviydyttiin hyvin. Ensivasteryhmä saatiin nopeasti paikalle.

Lääkärit Kristina Vihla ja Martti Luomala kertovat, että ensiavusta saatetaan kysyä mitä vain. Lauantaiaamuna kyseltiin hammasharjaa ja verenpainelääkkeitä, koska omat olivat jääneet kotiin.

-Onneksi nykyään on e-reseptit, toteavat lääkärit.

Ensiapuhuoneessa on päivystämässä kaksi lääkäriä ja neljä hoitajaa, joten avun antajat ovat ammattitaitoista väkeä. Lepohuone sijaitsee samalla käytävällä, ja tarpeen mukaan sieltä ohjataan potilaita ensiapuun.


Sata paikkaa

Lepohuone on Sedu C:n salissa, ja sinne on mahdutettu 65 petipaikkaa, kaikkiaan paikkoja on sata. Päivi Nyrhilä ennakoi, että lepohuone täyttyy lauantaina puolen päivän paikkeilla, samoin sunnuntaina jumalanpalveluksen jälkeen.

-On sovittu, että tunnin välein kenttäkuulutuksissa muistutetaan juomisen tärkeydestä.

Lauantai-iltaan mennessä lepotiloja oli jouduttu laajentamaan ottamalla käyttöön kaksi lisähuonetta.

Lepohuoneessa talkoolaisina on kaikkiaan 34 terveydenhuoltoalan ammattilaista huolehtimassa lepoa tarvitsevista.

Leena Hautala

Lepohuoneessa on 65 vuodepaikkaa. Pöydillä on juotavaa ja suolakeksejä ja –kurkkuja. Niin ensiavun kuin lepohuoneenkin henkilökunta muistuttaa pään suojaamisen, juomisen ja suolaisen syömisen tärkeydestä helteisinä juhlapäivinä. KUVA: Kirsi Jalasti