Ikuisen veden raamattutunti
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Ikuisen veden raamattutunti

Teologian tohtori Pauli Annala piti Lapuan herättäjäjuhlien raamattutunnin. KUVA: Jukka Kontkanen

Pastori Jaakko Heinimäki osoitti vuosi sitten, että syvällinen mutta reippaasti ilmaistu raamattutunti voi herättää koko vuoden kestävän keskustelun peruskysymyksistä. Lapuan herättäjäjuhlille raamattutunnin pitäjäksi oli kutsuttu Lapuan oma poika, armoitettu luennoitsija ja teologian opettaja Pauli Annala. Hän vei kuulijansa syvälle Jumalan ja ihmisen kohtaamiseen esimerkkitapauksen avulla.

Lähtökohtana oli Jeesuksen ja samarialaisen naisen tapaaminen kaivolla. Kohtaamisen tuloksena nainen pudotti ämpärinsä ja sai ikuisen elämän vettä. Annala kehotti ihmisiä luopumaan ämpäreistään, olivat ne sitten autonavaimet ja iPad.

Ikuisen veden kaipuu kuplii jokaisen ihmisen sielun pohjalla. Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen ja teki hänestä elävää vettä janoavan ikuisuusolennon. Tätä janoa ei mikään aistiaines sammuta.

Annala sanoitti tuntiaan kirkkoisien Origenes ja Augustinus kuvauksilla. Vain Jumala voi sammuttaa luomansa ihmisen ikuisen janon. Raamattu on ikuisen elämän veden suunnattoman suuri lähde.

Yliopistonlehtori Raija Väisästä jäi raamattutunnissa puhuttelemaan ajatus ajan virran kuohumisesta ja Annalan mainitsemasta ikuisesta nyt-hetkestä. Kristinuskon ajattomat arvot kestävät sukupolvesta toiseen, mutta niihin on kiireisessä elämänrytmissä vaikea päästä kiinni.

-Pysähtyminen ja rauhallinen ihmisten kohtaaminen on vaikeaa, sosiaalityön opettaja valittaa. Tosiasiassa ulkoisten tekijöiden painoarvo on sittenkin pieni.

Herättäjäjuhlat ovat kiinnostavasti myös sosiaalityön opettajien kohtaamispaikka. Raija Väisänen ja Aila-Leena Matthies laskivat tavanneensa jo toistakymmentä kollegaansa.

Seppo Niemelä

Raamattutuntia hiljennyttiin kuuntelemaan aamupäivän auringon paisteessa. KUVA: Jukka Kontkanen