Lattiakuvahartaus innosti osallistumaan
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Lattiakuvahartaus innosti osallistumaan

Yksityinen kristillinen perhepäiväkoti Sylipaikka tarjosi juhlavieraille lauantaina 5.7. kolme mahdollisuutta osallistua toiminnalliseen ja elämykselliseen lattiakuvahartauteen Siirilän vanhassa pappilassa. Hartaushetkeä varten Mari Välimäki oli koonnut erivärisiä liinoja, köyttä, helmiä, kynttilän ja vesiastian. Lapset ja aikuiset istuivat lattialle ympyrään. Erilainen hartaushetki kasteesta oli alkamassa.

- Ottakaa sen värinen liina kuin haluatte ja tehkää liinan päälle narusta etunimenne alkukirjain,

kehotti Välimäki ja luki Raamatusta Jeesuksen antaman kastekäskyn: ”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.”

-Kasteessa meidän päällemme valeltiin vettä ja nimemme mainittiin aivan erityisellä tavalla, sanoo Mari Välimäki ja läikäyttää jokaisen kädelle vettä.  Sitten hän sytyttää kynttilän.  Kynttilä kädessään ohjaaja pysähtyy jokaisen kohdalle ja sanoo: ”Jumala tuntee sinut nimeltä. Sinun nimesi on Jumalan luona tallessa.”

Tunnelma on herkkä. Lopuksi kynttilä laitetaan kastemaljaan. Lapset saivat tehdä helmistä polun, joka vie omalta liinalta kohti kastemaljaa.

-Kasteessa Jumala lupasi kulkea kanssamme koko elämän ajan, vakuutti Välimäki.

Sylipaikan vetäjät Jaana Yliselä ja Mari Välimäki käyttävät lattiakuvia apuna säännöllisesti työssään ja pyhäkouluhetkissä.

-Lapset tykkäävät kun saavat itse tehdä ja osallistua. Tässä hartaudessa koskettavin hetki oli se, kun pysähdyin kynttilä kädessä jokaisen lapsen kohdalle, kertoo Välimäki.

Lattiakuvien elämyksellinen menetelmä sai alkunsa 1970-luvulla Saksassa, jossa Franz Kett pohti uusia näkökulmia uskonnolliseen kasvatukseen kirkollisissa päiväkodeissa. Menetelmässä Raamatun kertomukset liitetään osaksi tavallista arkea ja kokemusmaailmaa. Kertomuksen edetessä lattialle syntyy kuva, jonka ryhmä yhdessä rakentaa.

 

Minna Ylimäki-Hemminki