Tuttu avautuu usein ulkoa tarkastellen
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Tuttu avautuu usein ulkoa tarkastellen

Jukka Hautala haluaa kirjallaan antaa körttiläisille eväitä raamattukäsityksen luomisessa. KUVA: Seppo Mäkinen

Yksi Lapuan herättäjäjuhlien kirjauutuuksista on Jukka Hautalan Ilmoitusasiaa - Miten raamattuun pitää suhtautua.

Hautala esitteli kirjansa juhlatorilla lauantaina.

-Olen toiminut 15 vuotta kirkon nuorisotyönohjaajien opettajana. Raamattu on meillä jokavuotinen teema, joka synnyttää ajatuksia nuorten ympäristössä. Haapajärven herättäjäjuhlien teema "Sanasi annoit" laukaisi minussa tarpeen kirjoittaa kirja siitä, miten herännäisyydessä Raamattua pitäisi käsitellä, kertoi Hautala.

-On erikoista, miten ihmiset voivat nähdä Raamatun asiat niin eri tavoin. Meillä ja maailmalla ajatukset kirkosta ja Raamatusta ovat hyvinkin erilaisia. Meille niin päivänselvät ja tutut asiat avautuvat aivan eri tavalla, kun ihminen on viettänyt aikaa vieraassa kulttuurissa. Mykiksi tulleet tekstit avautuvat uudelleen.

Jukka Hautalan kirjassa avioliitto nousee tavan takaa tarkasteluun. Tässä ajankohtaisessa keskustelussa Hautala toivoo, ettei Raamatun tekstejäkään unohdettaisi.

-Raamattu antaa aineksia keskusteluun ja voi auttaa muodostamaan käsityksiä. Omalta osaltani haluan olla luomassa keskustelutilan, jota nyt ei ole olemassa. Yritän osoittaa, ettei Raamattu nykyisessä avioliittokeskustelussakaan ole anniltaan tyhjä kirja, totesi Hautala.

Hautala tahtoo nostaa keskusteluun länsimaisen lukutavan, jota hän tarkastelee kriittisesti.

-Me ajamme Raamatun pyhyyttä. Se on niin latautunut teos, ettei sitä hevin lähdetä tulkitsemaan uusilla tavoilla. Raamattu on ikään kuin tontti, jossa on ollut selkeä asemapiirros. Nämä asemapiirroksen elementit koostuvat fundamentalismista, tieteellisistä ja pyhyyden rakennelmista.

- Niistä voi ja pitää voida keskustella.

Jouko Lassila