Sanat ja sävelet viittoen
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Sanat ja sävelet viittoen

Viittomakielen tulkkiopiskelija Jenna Laitio sekä tulkit Eveliina Sipilä ja Maria Åby olivat lauantaina työvuoroissa. Kiitos kohdistetaan kuvan viestissä kaiken Luojalle. Heidän lisäkseen juhlilla oli viisi muuta viittomakielen tulkkia. KUVA: Unto Tapio

Herättäjäjuhlien puheissa ja virsissä toistuu usein sana kilvoitella. Se on kelpo esimerkki sanasta, johon ei viittomakielestä löydy yhtä oikeaa viittomaa.

Herättäjäjuhlilla tulkit, joita on kaikkiaan kahdeksan, pohtivat sanaa. He päätyivät viittomaan, joka kuvaa henkistä taistelua. Ilme, ele, liike, käsimuoto ja tilanteeseen paneutuminen muodostavat viittoman, jota voi verrata puhuttuun.

Herättäjäjuhlien kaikki kolmen päivän aikana työtään tekevät kahdeksan viittomakielen tulkkia ovat talkootöissä. Äänettömässä puheessa sanajärjestys on erilainen kuin yleiskielessä eli merkityksen viittominen on tärkein asia.

On selvää, että tulkilla on monta kertaa viitottavana itselle tuttuja aiheita. Kun aihepiiri on tuttua, on tilaisuus helpompi viittoa. Kielelliset ratkaisut, ilmaisun sävy liittyen aiheeseen ovat kaikki ydinasioita merkityksen aukeamisen kannalta.

Aamuseuroissa Maria Åbyn tulkatessa kirkkoherra Juha Rintamäen puhetta, jossa todettiin kuinka särkynyt ja paljon menettänyt ihminen toivoo tuskan hetkelle edes vähän armoa, ymmärsi kuuleva ihminen viittomakielen syvimmästä olemuksesta paljon. Ymmärsi myös sen, että viitottaessa ilmaistiin myös juhlateema: "Tule Kristus huomiseenkin."

Entä virsi? "Muista huudot hurskastesi, aika nyt on vakava." Viittomakielentulkkiopiskelija Jenna Laitio Lapualta viittoi virren soimaan.

Herättäjäjuhlien tulkkien koordinaattori Eveliina Sipilä, hänkin juuriltaan lapualainen, kertoi kuinka viittomakielen tulkkipula on tällä hetkellä taakse jäänyttä elämää. Herättäjäjuhlien tulkit palaavat maanantaina arkeen. Asiointitulkkaukseen, työpaikkapalavereihin, perhejuhliin ja elämän moninaisiin käänteisiin.

"Tulkkaus synnytyksessä on ehdottomasti sykähdyttävin kokemus". Siitä ovat yhtä mieltä Jenna Laitio, Eveliina Sipilä ja Maria Åby.

Paula Takala