Pohjalainen on ittellinen ja ylpiä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pohjalainen on ittellinen ja ylpiä

Kirkkoherra Juha Rintamäki puhui entisen kotiseutunsa ihmisille.

KUVA: Taisto Hietamäki

-Muistan, että rippikoulupoikana toivotin edellisillä juhlilla leirintäalueelle tulevat vieraat tervetulleeksi Lapualle sellaisella paatoksella, että koin tekeväni sen kaikkien lapualaisten puolesta, aloitti lauantain aamuseurat entinen lapualainen, nykyinen Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki.

Hän kuvaili puheessaan lakeuksien kansan, jonka syntymäpaikoilta herännäisyys on lähtenyt leviämään, vakaumusta ja mielenlaatua.

-Pohjalainen on ittellinen ja ylpiä. Tämä ominaisuus murtuu vain yhdessä kohtaa. Jumalansa edessä pohjalainen on nöyrä.

Kokemuksensa perusteella Rintamäki tietää, että nämä lakeudet ovat täynnä rukoilevia ihmisiä. Eivät he esitä Jumalalle jotakin tavatonta unelmaa, vaan haluavat yksinkertaisia ja perustavia elämän edellytyksiä: sopua läheisten kanssa, terveyttä, työtä, mielenrauhaa ja turvaa lapsille.

Rintamäki pohdiskeli, mitä tästä pohjalaisuudesta juhlavieraat voisivat Lapualta ottaa mukaansa.

-Voisiko näillä lakeuksilla veisattujen virsien ja puheiden evankeliumi antaa elämänvirtaa niillekin, joille Lapuan historia ei puhu mitään ja joille herännäisyys on tuntematon?

Hän löysi ainakin yhden vastauksen 30 vuotta sitten silloisen piispan Yrjö Sariolan aattoseuroissa pitämästä puheesta: ”Nämäkin Lapuan herättäjäjuhlat on järjestetty sitä varten, että joku, vaikkapa vain yksi juhlaväen joukosta, heräisi kysymään tuon elämän tärkeimmän kysymyksen: 'Mitä minun pitää tehdä, että minä pelastuisin?'”

Mirja Mattila

Aurinko ehti lämmittämään lauantain aamuseuroja.

KUVA: Juha Lepistö