Ukrainan kriisi ei ole tuntunut Herättäjän kansainvälisessä työssä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Ukrainan kriisi ei ole tuntunut Herättäjän kansainvälisessä työssä

Kansainvälisen työn neuvotteluja on käyty muun muassa Inkerin kirkon kanssa, sanoo rovasti Matti Nuorala. KUVA: Virpi Savunen.

Herättäjän kansainvälisen työn sihteerin Matti Nuoralan mukaan lähetystyön pitäisi olla yhä enemmän osa järjestön kaikkia työmuotoja. Neljännesvuosisadan kestänyt talkoovetoinen toiminta kaipaa myös rinnalleen muita työmuotoja.

-Kansainvälisen työn suurin haaste on tietenkin se, että noin 25 vuotta on tehty talkoita ja nyt talkookohteet ovat aika lailla valmiita. On etsittävä ehkä uusiakin muotoja tehdä tätä yhteistyötä, rovasti Nuorala sanoo.

Nuoralan mukaan neuvotteluja on käyty muun muassa Inkerin kirkon kanssa. Mutta ovatko Inkerin työhön vaikuttaneet Venäjän ja Ukrainan väliset viimeaikaiset tapahtumat.

–Koska meillä ei tällä hetkellä ole Venäjällä nimikkolähettiä, eikä meillä ole talkookohteita siellä, niin eivät ole vaikuttaneet. Ihan olemme normaalisti käyneet neuvotteluja ja pohdintoja mitkä voisivat olla ne yhteiset kohteet. Mutta emme tietenkään pohdi yhdessä politiikkaa, Nuorala muistuttaa.

Toisaalta haasteita on ollut aiemminkin. 1990-luvulla lännestä Venäjän suuntaan tehty lähetystyö aiheutti keskustelua siitä, onko järkevää, että ortodoksi- tai muita kristittyjä yritetään käännyttää jonkun toisen kristillisen suuntauksen kannattajaksi. Ajan pahin teologinen kirosana oli proselytismi. Nyt tämä puhe on hiipunut.

-Keskusteluissa ei tällaisia ongelmia ole ollut. Inkerin kirkon johto sanoo, että yhteistyö Venäjän viranomaisten kanssa ja ortodoksikirkon kanssa on tällä hetkellä asiallista ja toimivaa, Nuorala kertoo.

Entä ovatko halpalennot muuttaneet lähetystyötä, kun lähettikirjeiden lukemisen sijaan innokkaimmat voivat itse piipahtaa katsomassa mitä ne lähetit käytännössä tekevät?

-Varmasti niitten ihmisten osalta, jotka näin tekevät. Mutta sehän kertoo siitä, että he ovat kiinnostuneita tästä lähetyksestä, Nuorala sanoo.

-Olen pari matkaa tehnyt. Namibiassa vierailin 2011 ja viime syksynä Tansaniassa. Kyllä sitä aivan eri tavalla katsoo sitä työtä, kun on paikan päällä nähnyt, hän jatkaa.

Entä kummat saavat Herättäjän lähetystyöstä enemmän – kohdemaat vai työhön lähtijät.

-Se joka lähtee lähetystyöhön, kokee sen suurena asiana. Se myös muuttaa häntä ihmisenä. Tietysti jokainen toivoo, että sillä työllä jota tekee olisi siunausta ja voisi nähdä sen oman työnsä merkityksen. Ainakin kohteissa joissa olemme käyneet, näkee, että sillä on merkitystä, Nuorala uskoo.

Rovasti Nuorala myös korostaa, että lähetystyössä pyritään aina ensisijaisesti tukemaan paikallisten ihmisten toimintaa.

-Lähetykseen liittyvät tehtävät ovat yhä enemmän projektiluonteisia tehtäviä, Nuorala summaa.

Jarmo Koponen