Laulaja kertoo tarinaa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Laulaja kertoo tarinaa

Konsertin jälkeen Kalevi Kiviniemi, Juha Uusitalo ja Samuli Peltonen olivat tyytyväinen kolmikko. KUVA: Pasi Ahola

Oopperalaulaja, bassobaritoni  Juha Uusitalo on tehnyt ensimmäisen hengellisen levynsä osaavien muusikoiden,  urkutaiteilija Kalevi Kiviniemen,  vuosi sitten Britaniassa kansainvälisen kuorokilpailun voittaneen Euga-kuoron sekstetin ja sellisti Jussi Peltosen kanssa kanssa.  Levyn nimi on Armollinen ainian.

Julkistamiskonsertissa  Wilhelmi  ja Väinö Malmivaaran  sanoittamat rukousvirret olivat pääosassa. Konsertin ohjelmistoa oli levysisällön ulkopuoleltakin. Muun muassa sellotaiteilija Samuli Peltoselta Toivo Kuulaa ja Kalevi Kiviniemeltä urkutulitusta eri säveltäjiltä.

Julkistetun levyn musiikillinen noste on monipuolisuus ja kontrastisuus, voiman ja hiljaisten sävyjen dramatiikka. Rauhasta siirrytään vertaansa vailla olevaan uskonkilvoitukseen.

Juha Uusitalo kiteyttää: ”kun musiikki on hyvin kirjoitettua, ja kun sitä tukevat hyvät sanat, on aivan sama laulaako Wagneria vai Siionia. Laulajan haaste on kertoa tarina parhaan taitonsa mukaan”.

Juha Uusitalo kehuu levyntekotiimissään olleita kollegoitaan. ”Kun kuulin Euga-sekstetin laulua urkuparvelle noustessani, liikutuin.”

Kalevi Kiviniemi ja Juha Uusitalo paljastavat, että sovituksia juuri ennen levytystä tehtiin yhteisvoimin koko tiimin kanssa. Muusikoiden arvio on, että koraalin äärellä on yksinkertaisia asioita, mutta tasovaatimukset on ollut tekijöillä huikeat.

Vielä yksi paljastus: idea levystä, innoitus siihen ja myös kappalevalintaa on tehnyt kanttori, juhlien pääsihteeri Paula Pääkkönen.

Kiviniemi tunnustaa vuodattaneensa oman tajuntansa virtaa levyn kanteen. Kiviniemi innoittui vanhasta lapualaisesta harmonista, johon valonsäteet käyvät.

Entä juhlien jälkeen Kiviniemi ? Jo herättäjäjuhlia edeltävään viikkoon on sopinut viisi konserttia. Sunnuntaina odottaa Savonlinna, maanantaina Matti Salmisen kanssa konsertti Mäntyharjulla ja sitten Müncheniin.

Juha Uusitalo suuntaa ensi viikolla Santtu-Matias Rouvalin kanssa Etelä-Ranskaan, Sakari Oramo on matkakumppanina, kun Uusitalo suuntaa konsertoimaan BBC:n Proms festivaaleille Lontooseen.

Paula Takala

 

Armollinen ainian Wilhelmi ja Väinö Malmivaaran rukousvirsistä kootun CD:n idea on kanttori Paula Pääkkösen. Oopperalaulaja Juha Uusitalolle levy oli ensimmäinen hengellinen levytys. Urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi ja sellotaiteilija Samuli Peltonen sekä taustalla oleva Euga-sekstetti  hemmottelivat  tuomiokirkossa konserttiyleisöä. KUVA: Pasi Ahola