Opistovuosi ei unohdu
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Opistovuosi ei unohdu

Olavi Kontola, Ville Muilu, Hilkka Haapoja, Liisa Ala-Talkkari tulivat opistolaisten tapaaminen. KUVA: Jussi Unkuri

Vahvakasvoinen ja jykevä mies istuu yksinkertaisella ja koruttomalla juhlapenkillä. Miehen ympärille kerääntyy ikätovereita, joista aistii heti aikaintakaisen tuttuuden jykevän miehen kanssa. Penkin mies on entinen poliisi Ville Muilu. Yhdistävä tekijä Muilulla ja hänen ystävillään on opistovuosi aikoinaan Lapuan Karhunmäessä olleessa kristillisessä opistossa.

- Kävin opistoa vuonna 1952-1953. Rehtorinamme oli Jaakko Lammi. Oppiaineitamme oli muun muassa uskonto, maatalous, liikunta ja veisto, Muilu kertoo

- Joka torstai oli seurat, joissa myös oppilaat puhuivat, eivät toki kaikki oppilaat, mutta moni, Muilu muistelee.

Opiskelun oheen oppilaille annettiin pieniä oheistehtäviä. Muuun muassa joulukuusen haku kuului niihin.

Opistolainen Liisa Ala-Talkkari sanoi opistovuotenaan olleen erityisen kiinnostunut rehtori Lammin kirjallisuusluennoista.

Karhunmäen kristilliseen opistoon saapui 1950-luvun alussa opiskelijoita paitsi Lapualta,myös muun muassa Härmistä, Jalasjärveltä, Kuortaneelta, Ylistarosta ja Lappajärveltä. Olipa yksi oppilas aivan Sallasta saakka.

Eivätkä opistolaiset aivan keskenään Karhunmäessä olleet:

- Portaanpään opiston väki kävi meillä vierailulla, Muilu ja kumppanit muistelevat.

Muilun ja kumppaneiden kokeman oppilasvuoden pitkäkestoisesta vaikuttavuudesta kertoo järeästi se, että oppilaat ovat heinäkuusta toiseen viettäneet oman yhteishetkensä herättäjäjuhlilla.

Hannu Ranta