Opistossa myös autokouluuun
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Opistossa myös autokouluuun

Opistolaisten tapaamisessa Raija Vesalainen, Irma Juvakka ja  Martti Salmi, Eila Kohopää.

Lemillä asuva Martti Salmi kävi Valkealan kristillistä kansanopistoa vuosina 1953-1954. Opiston rehtorina tuolloin oli Kalevi M. Nykänen. Eila Kohopää opiskeli Valkealassa kaudella 1963-1964. Kohopään kohdalla ympyrä on sulkeutunut: hän kuuluu nykyään Valkealan opiston johtokuntaan. Salmi ja Kohopää osallistuivat herättäjäjuhlien opistotapaamiseen.

Sosiaalineuvos Kohopää sanoi ajan Valkealassa olleen hyödyllisen. Hän sai Valkealasta hyvän pohjan myöhempiin opintoihin; aikanaan hänen tiensä vei Tampereen yliopistoon, jossa hän opiskeli sosiaalihuoltajaksi.

Martti Salmi kertoi mielenkiintoiseen seikan opistoajastaan. Oppilailla oli opistovuotenaan mahdollista käydä autokoulu. Tuo kertoo tietystä edistyksellisyydestä.
- Autokoulu maksoi muistaakseni 100 markkaa silloista rahaa, Salmi sanoi.

Eikä Valkeala ollut autokouluasiassa ainut: myös Lapuan kristillisessä opistossa oli oppilailla mahdollisuus autokoulun käymiseen opistolaiskautenaan 1950-luvulla.

Opistoissa - totta kai - opiskeltiin, mutta kyllä niissä tehtiin muutakin:

- Me kävimme hiihto-ottelun Jaakkiman kristillistä kansanopistoa vastaan, Salmi muisteli.

Jokaikinen opistolaisvuosi moni ihminen sai opistosta iloa ja hyötyä myös myöhempiin  vuosiin, ja opisto kosketti jokaikinen kausi isoa ihmisjoukkoa:

- Minun aikanani opiskelijoita oli kahdeksisenkymmentä, Tirvassa nykyään asuva sosiaalineuvos Kohopää mainitsi.

Hannu Ranta