Apu löytyy Jumalan sanasta
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Apu löytyy Jumalan sanasta

Johtava kappalainen Jukka Tuppurainen Ylistarosta sanoi, että kun oma pohja elämästä vajoaa, apu löytyy Jumalan sanasta.

KUVA: Päivi Aila

Herännäisyyden ja omasta suhteestaan Raamattuun puhui sunnuntain aamuseuroissa Ylistaron johtava kappalainen Jukka Tuppurainen. Hän kertoi mieleensä nousseen Erkki Kurki-Suonion puheen Ylihärmän herättäjäjuhlilta 32 vuoden takaa.

  - Nuorena vanhoja seurapuheita ja saarnoja muistelevat puheet tuntuivat tylsiltä, kuin lämmitetyiltä maitoperunoilta, mutta myöhemmin olen ymmärtänyt uudella tavalla apostolin sanat: ”Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Jeesus Kristus on sama eilen tänään ja iankaikkisesti. ” (Hbr. 13:7,8) Myös 1980-luvulla käytiin kirkossamme kiihkeää keskustelua Raamatusta. Kurki-Suonio sanoi, kuinka Raamattu ei ole vain ihmisten inhimillisiä ajatuksia, vaan sen kautta puhuu elävä Jumala: ”Näin sanoo Herra.”

  - Jos pidämme Raamattua vain inhimillisenä hengentuotteena, se sulkeutuu meiltä, eikä siitä ole apua silloin, kun sitä tarvitsisimme. Muistan kuunnelleeni Kurki-Suonion vaikuttavaa puhetta hieman huvittuneena. Olinhan lukenut tuolloin kokonaisen vuoden teologiaa ja oppinut tieteellisen raamatuntutkimuksen alkeet. Vanhan Kurki-Suonion puhe kuulosti tosi vanhanaikaiselta.

 - Onneksi opinnot jatkuivat ja ne ovat jatkuneet yhä. Elämä Jumalan koulussa on opettanut ajattelemaan asioita yhä uudelleen uudella tavalla, totesi Jukka Tuppurainen.

  Hän puhui hyvin henkilökohtaisesti vaimonsa sairastumisesta ja kuolemasta todeten, että viime vuosina, kun oma pohja elämässä on tuntunut monesti vajoavan, on ollut pakko etsiä tukevaa pohjaa: - Apua ei ole löytynyt mistään muualta kuin Jumalan sanasta. On ollut pakko tarttua niihin lupauksiin, jotka Herra itse on sanassaan sanonut. On ollut pakko luottaa siihen, että Herra on edelleen orpojen isä ja leskien turva, vaikka yhteiskunta huolehtiikin hyvin silloin kuin äiti tai isä otetaan alaikäisiltä lapsilta pois.

- Tänäkin aamuna Herra on herättänyt meidät, että oppisimme huutamaan häntä avuksi. On aihetta kiittää, että olemme niin terveitä, että pystyimme nousemaan ja lähtemään juhlille. Uskomme ja rakkautemme eivät ole useinkaan esikuvaksi kelpaavaa Jumalan edessä, mutta Jeesus Kristus on edelleen sama, hän oli sitä eilen, on tänään ja ikuisesti ja hänellä yksin ovat ikuisen elämän sanat.

  Seurapenkissä istuneet ylistarolaiset Pirkko ja Eero Koivusalo – Pirkko kyyneleitään pyyhkien – totesivat tuntevansa hyvin pappinsa elämänvaiheet ja olevan aina yhtä vaikuttavaa, kun mies niistä avoimesti puhuu.

  - On hyvä, että Jukka vetosi taas Raamattuun, se on tärkeää. Jos Raamatulle ei anneta arvoa, ja se tehdään tyhjäksi turhilla puheilla, ei ole kristinuskoa, sanoi Eero Koivusalo.

  Koivusalot siirtyivät seurapenkistä kuorokatokseen, jossa heidän kuoronsa, Untamalan kuoro, avusti herättäjäjuhlien messun musiikissa muiden kuorojen mukana.

  Aamuseurojen muut puhuvat olivat pankinjohtaja Antto Joutsiniemi Oulusta, teologian ylioppilasta Suvi Kohonen Helsingistä ja seurakuntapastori Riina Antila Nurmosta.

Leena Hautala

Aamuseurojen alkaessa sunnuntaiaamuna kahdeksalta juhlakentällä istui harvakseltaan aamuvirkkuja. Seuraväen määrä kuitenkin lisääntyi seurojen loppua kohti.

KUVA: Taisto Hietamäki