Herättäjäjuhlilta haetaan hyviä ehdokkaita
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Herättäjäjuhlilta haetaan hyviä ehdokkaita

Mari Leppänen on herättäjäjuhlilla kannustamassa uusia ehdokkaita mukaan seurakuntavaaleihin. KUVA: Taisto Hietamäki.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko valitsee uudet luottamushenkilöt nelivuotiskaudelle marraskuun 9. päivä. Vaalien teemaksi on valittu ”Usko hyvän tekemiseen”. Vaalikampanjan tarkoituksena on nostaa esille kirkon tekemään auttamistyötä.

-Hyvän tekeminen on yksi tärkeimpiä syitä kuulua kirkkoon, kertoo seurakuntavaalien projektipäällikkö Mari Leppänen.

Hän on mukana herättäjäjuhlilla rohkaisemassa ihmisiä äänestämään ja ennen kaikkea asettumaan ehdokkaaksi. Ehdokassuostumuslomakkeiden on oltava 15.9. mennessä kirkkoherranvirastossa.

-Nyt tarvitsemme hyviä ja sitoutuneita päättäjiä.  Niitä jotka uskaltavat sanoa mielipiteensä ja pyrkivät rakentavaan vuorovaikutukseen. Tuleva kausi on erityisen merkittävä, koska seurakuntarakenteet muuttuvat, resurssit vähenevät ja kirkon tila yhteiskunnassa on murroksessa. Enää ei ole varaa kaikkeen hyvään, on mietittävä mihin halutaan panostaa, sanoo Leppänen.

Usko on hyvän tekemistä

Lapualainen Teppo Ylitalo on ollut kaksi kautta kirkkovaltuustossa, ja niistä kaksi vuotta hän toiminut kirkkovaltuuston varapuheenjohtajana.

-Tämä on ollut mielenkiintoista ja antoisaa aikaa. Enemmän se on antanut kuin ottanut, hän toteaa ja rohkaisee uusia asettumaan rohkeasti ehdolle. 

-Ei kannata jäädä odottamaan, että joku pyytää. Itsekin voi ilmoittautua mukaan.

Uudet luottamushenkilöt pääsevät vaikuttamaan siihen, mihin suuntaan kirkkoa kehitetään.  Kokenut luottamushenkilö heittää joukon kysymyksiä mietittäväksi.

- Tehdäänkö kirkossa oikeita asioita ja suunnataanko resursseja oikein? Miten me tavoitetaan ne, jotka eivät ole kirkon vaikutuspiirissä ja ne, jotka kirkon apua eniten tarvitsisivat? Miten minä toivoisin, että seurakunta olisi läsnä minun elämässäni?

Haussa tavallinen ihminen

Luottamushenkilöille on tarjolla vapaaehtoistehtävä, jota tehdään yhdessä seurakunnan työntekijöiden kanssa. Siihen kelpaa ihan tavallinen ihminen. Ei tarvitse mitään erityisiä taitoja.

- Jokainen on hyvä hakija. Tarvitaan uskossaan vahvoja, etsiviä ja epäilijöitä. Kirkkoon kuuluu monenlaisia ihmisiä. Jokaisella on annettavaa, hän rohkaisee.

Moni saattaa myös miettiä, että juuri nyt ei ole hyvä aika uudelle, mutta hyvää aikaa ei ikinä välttämättä tule.

-Itse voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon tähän tehtävään käyttää aikaa ja energiaa.

Teppo Yliltalo on jäämässä pois seurakunnan luottamustehtävistä, sillä uudet haasteet odottavat kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Menneitä vuosia seurakunnan luottamushenkilönä hän muistelee hyvällä.

-Kyllä kannatti olla mukana, sanoo Ylitalo.

Minna Ylimäki-Hemminki

Teppo Ylitalon kirja Eteläpohjalaisen herännäisyyden vaiheista julkaistiin herättäjäjuhlilla. KUVA: Jukka Kontkanen