Sydneyn talvesta Suomen juhlakesään
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Sydneyn talvesta Suomen juhlakesään

Martti Paananen lättyjä paistamassa. KUVA: Pasi Ahola

Herättäjäjuhlien todennäköisesti kaukaisin vieras saapui Lapuan Kiviristin juhlakentälle Sydneyn talvesta Australiasta. Tuo vieras oli ja on Martti Paananen, Sydneyn suomalaisen seurakunnan pappi. Paananen ei kuitenkaan puhunut yhdessäkään seuratapahtumassa. Hän ei tainnut ehtiä edes teologitapaamiseen. Paananen paistoi lättyjä.

Kovettu ja koeteltu talkoopastori Alpo Järvi majoitti ystävänsä Martin juhlien ajaksi. Vastapalvelukseksi Martti lupautui lätynpaistoon, johon hän sai osuvia ohjeita muun muassa lapualaiselta Heimo Hakolalta.

Martti Paananen, 56, on kulkenut ja kulkeutunut herättäjäjuhlille ainakin Laukaan juhlilta - 1980 - saakka. Hänen mielestään herättäjäjuhlat ovat säilyneet tunnistettavina ajasta aikaan:

- Ehkäpä näillä juhlilla jotkut kävijät ovat etsimässä. Moni seuravieras ei taas näistä näilläkin juhlilla ilmeneviä asioita pakoon pääse, Paananen puhui.

Toimittajanakin muun muassa A-lehdissä ja Kotimaassa työskennellyt Martti Paananen on ollut pappina marraskuusta 2006:

- Tukholmassa olin pappina viisi vuotta. Sydneyssä pappistyöni alkoi 11 marraskuuta 2011, Paananen selvitti.

Sydneyn suomalaisessa seurakunnassa Martti Paananen tekee sitä mitä papit muuallakin: kastaa, vihkii ja siunaa hautaan. Messut ovat tietenkin myös Sydneyssä täyttä totta. Toisinaan seurakuntalaiset pääsevät piknikille kirkon puutarhaan, talkootyötäkin tehdään toki myös Sydneyssä:

- Ammattimiehet pistivät jokin aika sitten talkoilla pappilan räystäät uusiksi, Paananen kertoi.

Herättäjä-Yhdistyksen monialaiset asiat ovat Paanaselle tuttuja:

- Herättäjä-Yhdistyksen - lue Alpo Järven - järjestämillä talkoo- tai juhlamatkoilla idässä olen saanut olla muutamia kertoja; Pietarissa olen käynyt, samoin Sortavalassa. Kaukaisin noista matkoista suuntautui Komin tasavallan pääkaupunkiin Syktyvkariin, siellä vihittiin kirkko, vuonna 2000.

Hannu Ranta