Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Vaarojen tunnistaminen ja arviointi

Sotkamoa lähestyttäessä näkee jo kaukaa Vuokatin vaarojen profiilin piirtyvän taivaanrannalle tervehtien tulijan luonnollisella tavalla.  Tuota tervehdystä sanoittaa Kainuun Nälkämaan laulu seuraavin sanoin:

”Meidänpä vapautta vaarat on nää!
 Meidän on laulua lahtien pää!
 Meille myös kevätkin keijunsa toi:
 rastas ja metso täälläkin soi.”

Herättäjäjuhlat järjestetään Salmelan koulun piha-alueella, avoimen taivaan alla, lähellä Sotkamon keskustaa, jonne johtaa kaarisilta ylittäen virtaavan veden.

Olet tervetullut omana itsenäsi tähän ”maisemaan” kuormiesi kantajana erilaisten pelkojesi keskeltä hakemaan yhteisöllisyyttä ja lohdutusta mielessä oleviin asioihin. Toivon, että Sotkamon  herättäjäjuhlat antavat mahdollisuuden kohdata ja keskustella itsesi, ystävien ja elämän antajan kanssa.

Pelko rohkeuden vastakohtana muuttaa syvästi ihmisen elämää. Se voi kahlita ja pakottaa vaikenemiseen ja lopulta johtaa itsensä kieltämiseen. Pahimmillaan pelon ilmapiiri vammauttaa ja jättää arvet särjettyyn mieleen ja minuuteen. Pelon luomasta matkasta voi tulla tuskallinen ja uuvuttava autiomaa, jossa mennään jaksamisen äärirajoille asti.

Avoimessa keskustelussa itsensä kanssa huomaa, kuinka elämä on värikäs matka erilaisten pelkojen keskellä. Silloin selviää, että suuri osa peloista onkin turhia. Toisaalta on pelkoja, jotka ovat täysin perusteltuja ja aiheellisia. Ne vaativat selvittelyä ja läpikäymistä.

Onnellisuuden tunne kasvaa, kun ihminen voittaa pelkonsa. Samalla vahvistuu elämän hallinta ja elämään löytyy sisältö ja tarkoitus.

Älä pelkää vaarojen matkaa. Tervetuloa Sotkamoon!

 

Erkki Marin

Juhlatoimikunnan puheenjohtaja, Sotkamon kirkkoherra

 

Juhlatoimikunnan puheenjohtaja, kirkkoherra Erkki Marin