Oheisohjelma 2015
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Oheisohjelma 2015

Kainuussa on samana viikonloppuna kolme perinteikästä kansanjuhlaa: herättäjäjuhlat Sotkamossa, Kajaanin runoviikko (Sana ja sävel) sekä Kansanmusiikkijuhla Sommelo Kuhmossa. Nämä juhlat järjestävät yhteistyössä neljä yhteistä herännäishenkistä tilaisuutta, jotka esitellään kaikkien juhlaohjelmissa.

 

YHTEISET OHJELMAT

 

TORSTAI 2.7.

18.00 Veikko Sinisalon stipendirahaston perinteinen kirkkoilta Kajaanin kirkossa (Kirkkokatu 19) teemalla ARMO. Puhe piispa Kaarlo Kalliala, musiikki ja lausunta Jaakko Löytty ja Kaija Pispa, Ritva Koivunen, Tarleena Sammalkorpi, Eeva-Maija Haukinen, Taisto Reimaluoto, vuoden nuori lausuja Antti Tiensuu. Ohjelma Veikko Sinisalon stipendirahaston hyväksi 10 €.

 

PERJANTAI 3.7.

12.00 Soi, virteni Siionin virsien veisuutori Kajaanissa Raatihuoneen torilla. Tilaisuuden juonto Tuomo Ruuttunen.

22.00 Aholansaari Sinfoniettan konsertti Kaukametsän salissa (Koskikatu 2-4, Kajaani).  Aholansaari Sinfonietta on herännäisnuorten perustama valtakunnallinen kamariorkesteri, johon kuuluu 35–40 soittajaa eri puolilta Suomea. Orkesteria johtaa kapellimestari Jyri Nissilä, solistina Annaleena Jämsä, huilu. Ohjelman 10 € voi ostaa ennakkoon Aholansaaren herättäjäjuhlakojulta ja tuntia ennen konsertin alkua Kaukametsän kongressikeskuksen aulasta.

 

LAUANTAI 4.7.

22.00 Harpuin, huiluin, kantelein -konsertti Kajaanin kirkossa (Kirkkokatu 19, Kajaani). Kansanmusiikkiyhtye Suden aika. Suden aika on lauluyhtye, jonka ainutlaatuinen sointi syntyy neljän vahvan ja erilaisen naisäänen yhdistelmästä: Katariina Airas, Anita Lehtola-Tollin, Liisa Matveinen ja Veera Voima. Musiikissa yhdistyvät uusi ja vanha: ajattomat, perinteiset runolaulutekstit ja uusi musiikki. Yhtye on levyttänyt ja konsertoinut Siionin virsiä ”Suojaavat siipes” - ja nyt uudella ”Harpuin, huiluin kantelein” -ohjelmistoilla. Ohjelma 10 € tuntia ennen kirkon ovelta.

 

 

OHEISOHJELMA

 

TORSTAI 2.7.

18.00 Veikko Sinisalon stipendirahaston perinteinen kirkkoilta Kajaanin kirkossa (Kirkkokatu 19) ks. edellä Yhteiset ohjelmat.

 

PERJANTAI 3.7.

 

11.00 - 15.30 Siionin virsiä Hiidenportissa, lähtö Sotkamon kirkon parkkipaikalta (Ristijärventie 1), ennakkoilmoittautuminen majoitussihteerille 30.6.2015 mennessä p. 040 361 9162. Hiidenportin alkuvoimainen rotkomaisema on vaikuttava näky. Retken vetäjinä ovat opas Aarno Peltonen, veisaaja Mauno Kuvaja ja pastori Antti Lankinen. Retki toteutetaan yhteistyössä Tipasojan kyläyhdistyksen kanssa. Retken hinta 10 € sisältää kuljetuksen, opastuksen ja nokipannukahvin.

 

12.00 Soi, virteni Siionin virsien veisuutori Kajaanissa Raatihuoneen torilla ks. edellä Yhteiset ohjelmat.

 

14.00 Elämän valot, varjot ja värien leikit Sotkamon seurakuntatalossa (Kainuuntie 39). Opettaja ja lausuja Saimi Tikkanen esittää kainuulaisten runoilijoitten Eino Leinon, Risto Kormilaisen ja Vilho Vähäsarjan tekstejä. Mukana Sotkamon Mieslaulajista koottu 13-miehinen Vuokatti–kvartetti musiikinopettaja Olli Pautolan johdolla ja säestyksellä sekä Saimi Tikkasen pojanpoika Topias Tikkanen, pasuuna. Ohjelma 5 €.
 

16.00 Herättäjä-Yhdistyksen vuosikokous Sotkamon kirkossa (Ristijärventie 1). Jäsenyyksien tarkistus alkaa klo 15.00 pääoven eteisessä.

 

20.00 On juhla taivasalla -kantaatti Sotkamon kirkossa (Ristijärventie1). Rovasti Jorma Sutisen sanoittaman ja dir.cant. Risto Vähäsarjan säveltämän juhlakantaatin kantaesitys. Kajaanin, Sotkamon ja Kuhmon Mieslaulajat, Sotkamon vahvistettu kirkkokuoro, lapsikuoro ja soitinyhtye, solistina kanttori ja musiikkineuvos Pertti Rusanen. Kantaatin johtaa kuoronjohtaja Harri Komulainen. Ohjelma 10 €.

 

20.00 Hän silloinkin kantaa ja vie Vuokatinrannan leirikeskuksessa (Vuokatinrannantie 8). Kehittyvät laulajat -kuoro Jyväskylästä. Kuoro perustettiin neljä vuotta sitten ja nyt kuorossa on laulajia jo 140, osa kuorosta esiintyy herättäjäjuhlilla. – ”Musiikki kuuluu kaikille ja sen tekemisen riemu on myös kaikille tarjolla”. Kuoro laulaa ja laulattaa Siionin virsiä ja tuttuja hengellisiä lauluja "Viisikielinen" -laulukirjasta johtajana kanttori Sirpa Lampinen, säestys Topias Tikkanen. Ohjelma 5 €.

 

22.00 Aholansaari Sinfoniettan konsertti Kaukametsän salissa (Koskikatu 4, Kajaani) ks. edellä Yhteiset ohjelmat.

 

22.00 Valoa vaikken näekään - voimaa virren syvyyksistä Sotkamon kirkossa (Ristijärventie 1). Improvisaatioteos, jossa viiden Siionin virren teemat ja lausunta vuorottelevat ja soivat välillä päällekkäin ja toisiaan täydentäen. Lausuntataiteilija Eevamarja Luode-Salonen sekä kanttori ja urkuri Sulo Kolari. Ohjelma 10 €.

 

22.15 Seurat Vuokatinvaaralla. Yhteiskuljetus Sotkamon kirkon parkkipaikalta klo 21.15-21.30 (Ristijärventie 1). Mahdollisuus nousta vaaralle maisemahissillä tai kävellen hissien ala-asemalta (Veikon tie 5), hissit käynnissä klo 21.00 alkaen, viimeinen nousu klo 22. Paluu seurojen jälkeen. Paikoitus hissien ala-asemalla tai vaaralle johtavalla tiellä tien yläosassa. Seuroissa puhuvat pastori Jarkko Lievonen, Sotkamo, pastori Taina Manninen, Kuusamo, ja kaupunkineuvos Martti Harju, Iisalmi. Iltarukous Sotkamon kirkkoherra Erkki Marin. Kolehti Herättäjä-Yhdistyksen perhetyölle.

 

 

LAUANTAI 4.7.


 

17.00 Kiertokävely Sotkamon keskustassa, kesto n. 1 tunti. Lähtö Sotkamon kirkon parkkipaikalta (Ristijärventie 1) Opastus 5 €.

 

19.30 Hyvät sanat – taivaallinen sävel: Jaakko Löytyn 60-vuotisjuhlakonsertti. Lukion Salissa (Akkoniementie 25). ks. Nuorten ohjelmat. Aikuisetkin tervetulleita!

 

20.00 Ekologinen vastuu ja ylisukupolvinen ajattelu -seminaari Sotkamon seurakuntatalossa (Kainuuntie 39). Seminaarialustus professori, Geologisen tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja (el) Matti Saarnisto, Helsinki, kommenttipuheenvuorot ja paneelissa mukana Sotkamon kunnanjohtaja Petri Kauppinen, TT, tutkija Pauliina Kainulainen, Joensuu, kirkon saamelaistyön sihteeri, pastori Erva Niittyvuopio, Oulu, juonto pastori Antti Lankinen, Sotkamo. Seminaarimaksu 5 €. 

 

20.00 Kuulen jo äänesi kaikuvan Sotkamon kirkossa (Ristijärventie 1). Herättäjä-Yhdistyksen valtakunnallinen kuoro, johtajana Samuli Korkalainen, Herännäisnuorten kuoro, Helsinki, johtajana Hanna-Maria Hapuli ja Oulun körttiopiskelijoiden kuoro, johtajana Sanna Pitkänen. Ohjelma 10 €.

 

20.30 Valokuva Jeesuksesta? - Torinon käärinliinan arvoitus Vuokatinrannan leirikeskuksessa (Vuokatinrannantie 8). Tunnin mittainen tietokoneavusteinen multimediaesitys välivirsin. Torinon liinaa pidetään Jeesuksen käärinliinana hänen ollessaan haudattuna, rovasti Martti Turunen. Ohjelma 5 €.

 

21.00 Mikko Helenius & Antti Vuori -ensemble: Vaivauksia Kainuun Opistolla Paltamossa (Tahvintie 4). Konsertissa kuullaan rohkeita ja mielenkiintoisia sovituksia Siionin virsistä instrumentaaliversioina. Virsien sävelmät ovat ikään kuin leipätaikinaa, jota tekijät ovat vaivanneet. Sovitukset ovat oikeastaan kokonaan uusia sävellyksiä, joiden materiaalina ovat tutut virsisävelmät. Siionin virsien sävelkieleen pureutuu kirkon musiikkipiireissä monissa eri yhteyksissä tunnetuksi tullut kaksikko: Antti Vuori soittaa tenori- ja sopraanosaksofoneja, kitaraa ja bolivialaista kielisoitinta charangoa. Mikko Heleniuksen soittimia ovat piano, urut, harmonikka ja alun perin saksalainen harmonikkasoitin bandoneon. Heleniuksen ja Vuoren lisäksi konsertissa esiintyy jousikvartetti. Ohjelma 10 €.

 

22.00 Harpuin, huiluin, kantelein -konsertti Kajaanin kirkossa (Kirkkokatu 19, Kajaani) ks. edellä Yhteiset ohjelmat.

 

22.00 Hellintä hoitoa -konsertti Sotkamon kirkossa (Ristijärventie 1). Baritoni Esa Ruuttunen ja Cello Spirituals: Jussi Makkonen, Ulla Lampela ja Matti Makkonen. Ruuttunen ja selloyhtye ovat tehneet yhteistyötä jo vuodesta 2008 alkaen. Laajat konserttikiertueet Suomessa ja Keski-Euroopassa, virsilevyt ”Matkavirsiä” ja ”Kaunis synnyinmaamme” sekä joululevy ”Mökit nukkuu lumiset” ovat tehneet tämän kokoonpanon tutuksi niin eri puolilla Suomea kuin myös ulkomailla. Ohjelma 15 €.

 

 

SUNNUNTAI 5.7.

 

17.00 Sotkamo-Kitee -pesäpallo-ottelu Hiukan stadionilla (Urheilukatu). Pelin alussa Siionin virsi,  avausheiton heittää Kuopion piispa Jari Jolkkonen. Pelin isäntinä Kuopion hiippakunta, Kajaanin rovastikunta, Sotkamon seurakunta ja Herättäjä-Yhdistys.