Herättäjäjuhlat sinisten vaarojen maisemissa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Herättäjäjuhlat sinisten vaarojen maisemissa

Sotkamon kirkko talvisessa asussa. 

Kuva: Martti Huusko 

Sotkamon kauniissa maisemissa herännäisyyden juuret ulottuvat pitkälle 1800-luvun puoliväliin. Herätyskristillisyyden sananviejinä toimivat alkuvaiheessa Paavo Ruotsalaisen luottomiehiin kuulunut Pekka Jansson sekä vuosina 1845­-1876 Sotkamossa kappalaisena työskennellyt G.R. Petterson.

Vuosisatojen ja viime vuosikymmenien aikana Sotkamossa on tehty vakaasti työtä Herännäisyyden ja Siionin virsien hengessä. Ei siis ihme, että sotkamolaiset ovat ammentaneet uskosta elämän voimaa arjen haasteisiin.

Yksi tärkeä merkkipaalu tässä toiminnassa oli Sotkamossa vuonna 1971 järjestetyt herättäjäjuhlat. Nyt , täsmälleen 44 vuoden tauon jälkeen, herättäjäjuhlien järjestelyt ovat taas käynnissä Kainuun vanhempiin kuuluvassa, vuonna 1647 itsenäistyneessä seurakunnassa.

Upeat puitteet

Kainuun matkailun helmeksi neljän viime vuosikymmenen aikana kehittynyt Sotkamo tarjoaa hienot puitteet Herättäjän suureen juhlaan.

Siniset vaarat tervehtivät ensi kesänä tapahtumaan saapuvia. Vaarojen ja vesistöjen syleilystä löytyy muun muassa pohjoismaiden suurin ja monipuolisin matkailukeskus Katinkulta. Sen lisäksi monet uudet hotellit ja runsas joukko matkailuyrityksiä tarjoaa majoitusmahdollisuuksia, jotka ovat vaativaankin makuun. Valinnan varaa on runsaasti.

Sotkamon palvelut ovat erinomaiset. Siitä ovat pitäneet huolen vireät yrittäjät ja sadat tuhannet matkailijat, joiden tuoma kysyntä on monipuolistanut kauppaa  ja palveluita.

Kirkonkylää väestöltään jo suuremmaksi kasvanut Vuokatti tarjoaa runsaasti yllätyksiä erilaisten palveluiden, mutta erityisesti monipuolisten liikuntamahdollisuuksiensa ansiosta. Ei siis ihme, että kesän 2015 herättäjäjuhlien majoitus keskittyy pääosin juuri Vuokattiin.

Myös Sotkamon seurakunta palvelee jäseniään kirkonkylällä ja Vuokatissa. Vuokatin kirkon messut ja erilaiset tapahtumat palvelevat turistikaudella matkailijoita, jotka hakevat hiljentymisen ja rukouksen mahdollisuuksia.

Valmistelut vauhdissa

Sotkamon herättäjäjuhlien valmistelut ovat edenneet suunnitelmien mukaisesti. Juhlapaikka Salmelan koululla on tiivis. Sotkamolaisittain juhlakenttä on kauniilla vesistön ympäröimällä, aurinkoisella niemellä.

Salmelan alue on Sotkamon sivistyksen kehto.  Siellä otettiin juhlallisesti käyttöön 5. lokakuuta 1885 pitäjän ensimmäinen varsinainen koulurakennus. Kolme vuotta aikaisemmin oli kansankoulu aloittanut toimintansa Hyttilän talossa Juholankylällä.

Järjestelyissä tiiviisti mukana ollut Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen luottaa siihen, että herättäjäjuhlat onnistuvat Sotkamossa.

- Kesällä Sotkamon on yksi Suomen kauneimmista paikkakunnista. Täällä on hienoa järjestää myös herättäjäjuhlat. Järjestelyt ovat edenneet aikataulun ja suunnitelmien mukaan, hän totesi marraskuun lopulla pidetyn juhlatoimikunnan kokouksen jälkeen.

Tärkeänä hän pitää sitä, että koko Kainuun omakseen ottamiin juhliin saadaan riittävästi talkooväkeä.

- Kokemusta Sotkamossa suurten tilaisuuksien järjestämiseen kyllä riittää, siitä ovat olleet osoituksena suunnistuksen MM-kilpailut kesällä 2013 ja monet muut tapahtumat, hän toteaa.

Talkootoimikunnan puheenjohtaja, Sotkamon herättäjäjuhlien toinen pääsihteeri Yrjö Sorvari muistuttaa, että talkoolaisia todella tarvitaan.

- Lopullinen talkoolaisten määrä nousee noin 1200 henkilöön. Väkeä siis tarvitaan, Sorvari toteaa ja toivottaa myös Kainuun ulkopuolella asuvia mukaan järjestelyihin. Talkoisiin voi ilmoittautua numeroon 040-361 9162.

 

Martti Huusko

Teksti on julkaistu tammikuun Hengellisessä kuukauslehdessä

Vuokatin siniset vaarat

Kuva: Martti Huusko