Meijän oma elokuva
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Meijän oma elokuva

Viimeinen näytös-lyhytelokuvan kuvauksissa ohjaaja Miika J. Norvanto, Kaisu Tervo ja Joonas Komulainen

Tehdään yhdessä elokuva, ihan meijän oma juttu. Siis minä näyttelemässä kameran edessä ja siitä tulee elokuva, totta kai minä olen mukana.” 

Näin ajattelin, kun minulle tarjoutui mahdollisuus päästä mukaan Versova Puu –leffaryhmään Sotkamossa. Noin kymmenen nuoren muodostama joukko otti tehtävän vastaan; kuvata omasta elämästään jotakin merkityksellistä sekä kertoa tarinaa nuorten elämästä. Tehtävä on ehkä huono sana kuvaamaan puolentoista vuoden prosessia, mutta se oli jotain, mitä alusta asti teimme yhdessä, ja jonka päätimme yhdessä.

 

KÄSIKIRJOITUS

Ensimmäisenä oli kaikkein vaikein osuus, eli juonen keksiminen. Mistä juuri me haluaisimme kertoa omassa elokuvassamme? Mietimme juonta sekä pohjaa tarinalle viikonloppuleireillä. Saimme teoriatietoa elokuvista ja opimme, millä tavalla huimaavia klassikkoelokuvia on tehty. Kirjoittamisen ohessa harjoittelimme, miltä tuntuu olla kameran edessä. Oli todella haasteellista saada oma tarina kirjoitettua elokuvaksi. Kuukausien jälkeen käsikirjoitus saatiin lopulta valmiiksi ja päästiin harjoittelemaan kohtauksia sekä jakamaan rooleja.

 

KUVAUKSET

Kuvauspäivät olivat pitkiä ja aikataulut tiukkoja. Kaikille elokuvaryhmässä oleville löytyi tehtäviä ja niitä vaihdeltiin. Monitorin tarkkailua, lavastamista, klaffin ja kuvaussihteerin tehtäviä, valaisua, äänittämistä sekä tietenkin näyttelemistä kameran edessä. Jokaiseen tehtävään sai ohjausta ja kaikkea sai kokeilla.

 

Kuvausten jälkeen elokuvan leikkaus kesti monta kuukautta, koska materiaalia oli paljon. Ja niin palasista koottiin elokuva. Ei mikä tahansa elokuva, vaan meijän oma elokuva. Se tarina ja raamatunkohta kerrottuna, minkä me halusimme ja koimme tärkeäksi. Ne tuskailut ja pitkät päivät, jotka yhdessä vietimme, on koottu 28-minuuttiseksi, Viimeinen näytös -elokuvaksi.

 

ARVOKAS KOKEMUS

Elokuvan tekemisessä, niin kuin meidän jokapäiväisessä elämässäkin, tärkeintä on lähimmäisenrakkaus. Olla toiselle tuki ja turva sekä kohdella toista, niin kuin haluaisi itseään kohdeltavan. Toimimalla niin, että näemme Kristuksen lähimmäisessämme. Elokuvan tekeminen on arvokas kokemus elämäni kirjassa, mistä olen ylpeä.

 

Meitä oli tiivis porukka elokuvaa tekemässä ja ystävyytemme syventyi projektin myötä. Opimme tuntemaan toisiamme ja itseämme paremmin. Saimme eväitä elämämme reppuun ja yhä itsevarmempaan itseemme. Kannustavan palautteen saaminen on iso asia nuoren elämässä.

 

VIIMEINEN NÄYTÖS

Elokuvan työstäminen opetti, ettei Raamatusta tai Jeesuksen opetuksista puhuminen tai niiden sisällyttäminen jokapäiväiseen elämään ole mitään tähtitiedettä. Jokainen nuori kamppailee erilaisten asioiden kanssa elämässään, samoin uskonasioiden kanssa. Toivottavasti Viimeinen näytös voi herättää ajatuksia siitä, mitä elämässä tapahtuu.

KAISU TERVO

 

VERSOVA PUU -ELOKUVATOIMINTA

Sotkamon seurakunnan nuorisotyön ja Versova Puu ry:n yhteistyössä järjestämää nuorisotyötä, jossa nuoret pääsevät tekemään lyhytelokuvia elokuva-alan ammattilaisten opastuksella.

Kahdeksan vuoden aikana toimintaan on osallistunut useita satoja nuoria sekä eri-ikäisiä avustajia ja yhteistyötahoja. Sen myötä Sotkamoon on keväällä 2013 perustettu Nuorten elokuvakeskus ja elokuvateatteri Kino Visio. www.versovapuu.fi 

 

Teksti julkaistu helmikuun 2015 Hengellisessä kuukauslehdessä

Elokuvan tekemisessä tarvitaan kaikkia