Luonnonläheistä oheisohjelmaa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Luonnonläheistä oheisohjelmaa

Myös Hiidenportti kuuluu Sotkamon herättäjäjuhlien käyntikohteisiin. 

Kuva: Martti Huusko

Sotkamo tunnetaan Vuokatin vaaroista ja kauttaaltaan upeasta luonnosta. Herättäjäjuhlien oheisohjelmissa tämä myös näkyy rikkaalla tavalla. Herättäjäjuhlille virittäytymiseen on tarjolla Siionin virsiä Hiidenportissa perjantaina 3.7. Silloin lähdetään klo 11 Sotkamon kirkon parkkipaikalta veisaamaan ja kuulemaan tarinoita eksoottisesta menneisyydestä Hiidenporttiin eräopas Aarno Peltosen johdolla. Mukana on luontoystävä, Sotkamon pappi Antti Lankinen ja esiveisaaja Mauno Kuvaja.

Perjantaina etelästä matkaavat voivat pitää taukoa Kajaanin Raatihuoneen torilla, jossa on klo 12 Siionin virsien veisuutori rovasti Tuomo Ruuttusen johdolla. Sieltä on hyvä pinkaista 40 kilometrin matka juhlapaikalle Sotkamon kirkkoon, jossa alkaa klo 14 Saimi Tikkasen runotilaisuus Elämän valot, varjot ja värien leikit.  Mukana myös Vuokatti-kvartetti.

Perjantai-iltana 3.7. klo 20 on Sotkamon kirkossa kanttori Risto Vähäsarjan säveltämä ja rovasti Jorma Sutisen sanoittama kantaatti On juhla taivasalla. Voimaa virren syvyyksistä tarjoavat Eeva-Maija Luode-Salonen ja Sulo Kolari klo 22 Sotkamon kirkossa, jossa nähdään ja kuullaan improvisaatioteos Siionin virsistä. Perjantai-illan päätteeksi pidetään vielä Siionin virsiseurat Vuokatinvaaralla alkaen klo 22.15. Vaaralle voi mennä maisemahissillä tai vaikkapa sauvakävellen!

Sotkamon historiaan pääsee puolestaan tutustumaan la 4.7. klo 17 tunnin kestävän kiertokävelyn aikana. Lauantaina klo 20 on mielenkiintoinen Ekologinen vastuu ja ylisukupolvinen ajattelu – seminaari Sotkamon seurakuntatalossa. Samana iltana on Kuulen äänesi jo kaikuvan-konsertti Sotkamon kirkossa, jossa Herättäjän valtakunnallinen kuoro, Herännäisnuorten kuoro ja Oulun körttiopiskelijoiden kuoro esiintyvät Samuli Korkalaisen johdolla. Kajaanin kirkossa konsertin pitää Aholansaari Sinfonietta Jyrki Nissilän johtamana. Lauantai-illan päätteeksi on vielä Sotkamon kirkossa Hellintä hoitoa-konsertti, jossa esiintyvät baritoni Esa Ruuttunen ja neljä sellistiä.

Sunnuntaina päätösseurojen jälkeen ei kannata pitää kiirettä kotiinlähdön suhteen, sillä klo 17 alkaa Hiukan stadionilla aivan Sotkamon keskustassa superpesis-ottelu, jossa hallitseva Suomen mestari Sotkamon Jymy pelaa Kiteen Palloa vastaan. Peli aloitetaan Siionin virrellä ja Kuopion piispa Jari Jolkkosen avausheitolla. Pelin isäntinä Kuopion hiippakunta, Kajaanin rovastikunta, Sotkamon seurakunta ja Herättäjä-Yhdistys.

Sotkamon juhlilla on useita näyttelyitä mm. eturivin taidegraafikko Juho Karjalaisen ja sotkamolaisten Irja Pääskyrannan sekä Sanna Diukmannin näyttelyt. Tässä mainittujen lisäksi juhlilla on runsaasti muutakin oheisohjelmaa, johon kannattaa tutustua ja osallistua. Kainuussa ei kannata pitää kiirettä, vaan huovismaisesti sujahtaa ja tarkkailla elämän ilmiöitä sinisen ajatuksen viiveellä!

Risto Kormilainen

Ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja 

 

Teksti julkaistu maaliskuun 2015 Hengellisessä kuukauslehdessä