Tule sellaisena kuin olet
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Tule sellaisena kuin olet

Blogitekstin kirjoittaja on toinen Sotkamon herättjäjuhlien pääsihteereistä, Tuomo Ruuttunen. 

Aamulla tein listan tänään (8.6.) hoidettavista asioista, yhteensä 15 ranskalaista viivaa – lähes kaikki puhelimella hoidettavia, lisäksi muutama eemeli. 

Aamulla tein listan tänään (8.6.) hoidettavista asioista, yhteensä 15 ranskalaista viivaa – lähes kaikki puhelimella hoidettavia, lisäksi muutama eemeli. Nyt kello näyttää ehtoopuolella kuutta. Yliviivattuja asioita on peräti seitsemän, siis yli puolet jää huomiseen” ”Bis morgen!” sanoisi saksalainen. E i kovinkaan tehokasta toimintaa, vai mitä? Mutta kun yrität tavoittaa kymmenen kertaa samaa ihmistä ja kun sitten hän soittaa vastapuhelun niin kyllähän siinä tulee vatuloitua yhtä sun toista. Taisinpa useammallekin todeta, että kuukauden perästä rekat – Lapualta meille tuli viime kesänä kuusi rekallista – matkaavat kohti jo Vantaata. Mutta paljon vettä ehtii Vantaassa virrata vielä ennen sitä. ”Helsingfors ligger vid Vanda å”, taisi olla ensimmäinen laiskanläksyni Raudaskylän keskikoulussa ruotsintunnilla. Käänsin nimittäin, että Helsinki laskee vetensä Vantaaseen.

Niitä hoidettuja asioita tänään olivat mm. juhlille talkoisiin tulevien lääkärien työajoista sopiminen ja muutenkin turvallisuustoimikunnan alaisuuteen kuuluvien lupien läpikäyminen. Niitä kun tässä lupien luvatussa maassa piisaa. Ranskalaisista viivoista yliviivaukset sai tehdä myös kolehtien kerääjäasian yli, ei silti että se jo valmis olisi, mutta tällä erää pois päiväjärjestyksestä. Vähän sama tilanne on ruokalippujen myyntiin liittyvä organisointi. Sen minä vaan sanon, ettenpä olisi osannut ensimmäisillä herättäjäjuhlillani Raudaskylässä vuonna 1957 oikein aavistaa, miten paljon suunnittelua ja vatulointiakin tällainen projekti sisällään pitää. Välillä pitää itseäkin muistuttaa: ”En pelkää vaarojen matkaa”.

Mutta hei! Kun Sinä tulet Sotkamoon, niin kaikki on valmiina. Vanha zinzendorfilainen, siis alunalkuaan herrnhutilainen kutsu kuului: ”Tule sellaisena kuin olet”. Ilmankos herrnhutilainen pappi Lars Nyberg (1720-1792) runoilikin virteensä: ”Opeta tällaisena luoksesi tulemaan kuin olen: vaivaisena ja sinuun turvaamaan.” (Sv30). Viljo Porkola (vanhempi väki muistaa) jyrähti herättäjäjuhlapuheessaan: ”Ole sellainen kuin olet!” 

Siis älähän sinäkään pelkää: ”Tule sellaisen kuin olet!” ja ”Ole sellainen kuin olet!”

Tuomo Ruuttunen