Vanha puu kumpujen yllä ­ juhlakentän ja hautausmaan historiaa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Vanha puu kumpujen yllä ­ juhlakentän ja hautausmaan historiaa

Yli 200 vuotta vanha petäjä on nähnyt ja kokenut Sotkamon hautausmaalla monenlaista.

Kuva Mika Koskinen

Sotkamon seurakunnan hautausmaan pysäköintialueen laidassa hautakumpuja vartioi valtava puu, yli 25 metriä korkea, tilavuudeltaan 7 kuutiota ja halkaisijaltaan noin metrin oleva mänty. Ympärysmittaakin sille kertyy neljättä metriä. Se lähti kasvamaan samoihin aikoihin kun nykyinen hautausmaamme otettiin käyttöön reilut 200 vuotta sitten.

Vain kaksi ihmisikää sitten Sotkamossa elettiin vaikeita aikoja. 1860­luvun suurten nälkävuosien aikana kahdessa vuodessa pitäjämme väestöstä lähes 2000 ihmistä menehtyi nälkään ja tauteihin. Puu eli silloin salskeimmassa kasvuiässään noin viisikymppisenä.

Silloin rakennettiin Sotkamon nykyistä kirkkoa, järjestyksessään seurakunnan viidettä pyhättöä. Nälkävuosien aikana rakennustyöt olivat pysähdyksissä, mutta saatettiin valmiiksi vuonna 1870 ja kirkko vihittiin käyttöön. Tuolloin lähestyttiin aikaa, kun kansakouluja alettiin perustaa Kainuun maille.

Kansanopetus oli vielä kirkollisen kiertokoulun hallussa ja oppilaita näissä kouluissa oli satamäärin. Vuonna 1881 päätettiin kuntakokouksessa perustaa Sotkamoon kansakoulu poikalapsia varten. Koulu aloitti syksyllä 1882 Hyttilän talossa 35 oppilaan voimin. Jo vuoden 1885 lopulla vietettiin uuden koulurakennuksen vihkiäisiä Salmelan kentällä. Tilaisuudessa kouluun kirjoittautui 17 poikaa ja 25 tyttöä.

Puumme hautausmaalla oli tullut yli 70 vuoden ikään. Se olisi ollut nykyajan käsityksen mukaan kaatokunnossa.

Sotkamon Herättäjäjuhlien juhlakenttä Salmelan rannassa on historiallisella paikalla. Juhlakansan silmien eteen avautuu näkymä kirkonkylään. Taustalla ovat pitäjämme suurimman alakoulun rakennukset. Kirkon torni näkyy komeasti.

Etäämpänä on yksi Suomen kauneimmista hautausmaista vanhoine puineen. Ne edustavat jatkuvuutta. Hyöteässä maassa kasvaneet puut ovat imeneet elämänvoimansa rikkaasta maaperästä. Juhlakentän maisemissa on kasvatettu lapsia hyvään. Kirkko seisoo keskellä kylää.

On kaksi muuttumatonta asiaa: Jumala pysyy ja ihminen ei muutu. Suuret elämänkysymykset ovat samoja. Siunauksen lähde on edelleen Jumala ja terveet elämänarvot. Niitä haluamme viljellä ja niiden pariin on meidän johdatettava lapsemme.

Sotkamon kirkko, hautausmaan vanhat puut ja ymmärrys elämän tärkeimmistä asioista voi jättää juhlavieraalle unohtumattoman muiston.

Tervetuloa Sotkamoon!

Antti Lankinen

Teksti julkaistu toukokuun 2015 Hengellisessä kuukauslehdessä

Sotkamon seurakunnan kappalainen

Antti Lankinen vanhan puun varjossa.
Kuva Mika Koskinen