Uskolliset lähettiläät
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Uskolliset lähettiläät

Herättäjäjuhlien topakat talkootytöt Eila Kortelainen, Maija Korhonen ja Kaija Heikkinen esittelevät käsitöitä juhlamyymälässä.

Sotkamossa tulevan kesän herättäjäjuhliin liittyviä talkoita on pidetty nyt jo kaksi vuotta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että jokainen euro, minkä paikallisosasto on hankkinut tavalla tai toisella, on mennyt juhlatilille.

Mukana on ollut kaikenlaisia ryhmiä ja yksittäisiä henkilöitä, jotka ovat toimineet juhlien hyväksi kerran tai useamminkin.

Ahkerat kädet työssä


Yksi ryhmä on ylitse muiden. Siinä mukana olevien ihmisten ansiosta on toteutettu monenlaista toimintaa: piirakkatalkoita, myyjäisiä, arpajaisia, Herättäjänpäivän ruokailut ja kahvitukset, mattojen ja liinojen tekemiset. Sukkien ja lapasten neulomisessa on paljon toimijoita, jotka tuovat jatkuvasti tuotteitaan myytäväksi.

Nämä naiset ovat jo melko kokeneita, sillä esimerkiksi Ilta on ollut ensimmäisillä juhlillaan Raudaskylässä 1940 eli 75 vuotta sitten. Kaija Heikkinen on kiertänyt juhlia Iisalmesta 1942 alkaen. Toki kokeneita ovat muutkin. Näistä uutterista naisista otin haastateltavakseni kolme, joilla kaikilla on pitkä historia herännäisyydestä ja varsinkin herättäjäjuhlista.

Junalla juhlille 1971


Eila Kortelainen asui Vantaalla, kun Sotkamossa oli edelliset juhlat 1971, mutta hän tuli junalla juhlille talkoisiin ja vähän osallistumaankin.

Eila kertoi olleensa kahviossa töissä Sotkamon juhlilla lauantain ja sunnuntainakin vielä puolipäivää. Hän on mukana tulevilla juhlilla ja juuri toisena kahviovastaavana. Se on varsin hieno asia.

Tilit kunnossa


Maija Korhonen oli myös mukana talkoissa Sotkamon edellisillä juhlilla. Silloin hän laski kolehteja.

Pankissa elämäntyönsä tehneenä on Maijalle langennut myös tilinpitoasiat omassa osastossa kymmenien vuosien ajan. Vuosia on kertynyt ehkä 40 ja ylikin.

Aiemmin noin kymmenen vuoden ajan Maija oli myös juhlille lähtevän auton vetäjä. Tulevilla juhlilla hän vastaa yhdessä Eilan kanssa kahvion toiminnasta.

Ensimmäisillä juhlilla 1942


Kaija oli ensimmäisillä herättäjäjuhlillaan Iisalmessa vuonna 1942. Erityisesti hänen mieleensä ovat jääneet ne Suonenjoen juhlat vuonna 1945, jolloin Jukka Malmivaara pidätettiin asekätkentäasiassa.

Sotkamon edellisten juhlien aikaan Kaija asui vielä Kiuruvedellä.

Uusia mukaan


Sotkamon paikallisosastossa jo vuosia toimineet naiset ovat myös olleet niitä, jotka ovat aina saaneet uusia ihmisiä joukkoon – tekemään milloin mitäkin.

Eila varsinkin on sellainen yhdyshenkilö, jonka kautta ainakin minä saan parhaiten tietoa siitä missä mennään.

Nöyrä ja kiitollinen olo 


Naistoimikunnan vetäjinä ovat toimineet viime vuosina Riitta Kormilainen ja Rauni Suihkonen. Kysyin heiltä, millainen mieliala on nyt kun parivuotta on aherrettu ja juhlat ovat aivan ovella.

He vastaavat kuin yhdestä suusta: ”Nöyrä ja kiitollinen olo siitä, kun on saanut olla mukana.”

Kaija lisäsi vielä, että on tullut sellainen tunne, että olemme saaneet olla herättäjäjuhlien lähettiläinä. Ihmiset ovat oppineet jo liittämään Riitan ja Raunin juhliin. Siksi heiltä aina kysytään, miten juhlat edistyvät. On ollut ilo kertoa hyvillä mielin, että kaikki on sujunut hienosti.

He toivottavat ihmiset tervetulleiksi Sotkamoon uskoen, että se mitä juhlat tarjoavat tulijoille yllättää myönteisesti, mutta niin tulee yllättämään luontokin.

Täällä vaarojen juurella ja joka puolella välkkyvien järvien välissä Jumala puhuu luonnossa kaiken aikaa voimakkaasti ja jokaiselle ihmiselle.

Yrjö Sorvari 

 

Teksti julkaistu kesäkuun 2015 Hengellisessä kuukauslehdessä

Eila Kortelainen talkoissa Sotkamon juhlilla 1971 Pajaniemen kahviteltassa.