Sotkamo tarjoaa monipuolista ohjelmaa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Sotkamo tarjoaa monipuolista ohjelmaa

Pääsihteeri Yrjö Sorvari, kirkkoherra Erkki Marin ja pääsihteeri Tuomo Ruuttunen katselevat aivan kirkonkylän tuntumassa sijaitsevan juhlakentän tilannetta toukokuun lopulla. Hyvältä näyttää.

Herättäjäjuhlavalmistelut ovat Sotkamossa pian viimeistelyä vaille. 

Herättäjäjuhlavalmistelut ovat Sotkamossa pian viimeistelyä vaille. Juhlatoimikunnan puheenjohtaja, kirkkoherra Erkki Marin ja pääsihteerit Tuomo Ruuttunen ja Yrjö Sorvari toivottavatkin kaikki lämpimästi tervetulleeksi Sotkamoon 3.­5. heinäkuuta. ”En pelkää vaarojen matkaa” ­juhlatunnus tulkoon todeksi.

Laulu raikuu


Lehtipuiden ja Pirttijärvestä pistävän lahden reunustamalla juhlakentällä veisataan heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna avoimen taivaan alla. Puiden lomasta pilkistää myös Sotkamon kirkon torni. Kirkkopuistossa veisattiin edellisen kerran vuonna 1971 herättäjäjuhlien tunnelmissa.

Toiminnanjohtaja Simo Juntunen Herättäjä­Yhdistyksestä kertoo juhlakentän olevan aikaisempaan tapaan ohjelmallinen keskus.

Juhlakentälle mahtuu yhtä aikaa 15 000 juhlavierasta. Ohjelma avoimen taivaan alla alkaa torstaina talkooseuroilla ja päättyy sunnuntaina päätösseuroihin. Päätösseurojen viimeisenä puhujana on rovasti Tuomo Ruuttunen. Hän pitää myös juhlien loppurukouksen, jonka aikana seuraväki on juhlakentällä polvillaan.

Juhlakentällä pidetään viikonlopun aikana seitsemät seurat, vuoroveisuut, raamattutunti ja messu. Juhlille on kutsuttu puhujiksi 35 henkilöä. Puhujat tulevat eri puolelta maatamme ja erilaisista taustoista. Monilla puhujilla on juuria Kainuuseen. Puhujina on naisia ja miehiä, piispoja, pappeja ja maallikoita. Tunnettuja puhujia Sotkamossa ovat mm Kuopion piispa Jari Jolkkonen ja näyttelijä Taisto Reimaluoto.

Oheisohjelmaa


Sotkamon juhlilla on tarjolla myös runsaasti juhlakentän ulkopuolella tapahtuvaa ohjelmaa.

Erilaisia konsertteja räpistä ja gospelista klassisempaan kuorojen esityksiin järjestetään Sotkamossa ja lähikunnissa.

Suurin yksittäinen tapaaminen on teologeille Sotkamon kirkossa. Sinne odotetaan noin 500 osallistujaa.

Nuorille on juhlien ohjelmassa muun muassa yöveisuut ja nuorten konsertit. Lapsille ja perheille suunnattua ohjelmaa ovat ”Siivet ja juuret” ­näytelmä, perhekonsertti, harrastehuoneet ja leikkipaikat lapsille.

Paikallisena erikoisuutena on halukkaille tarjolla perjantaina 3. heinäkuuta kello 11.00 ­ 15.30 Hiidenportin kansallispuistoon suuntautuva Siionin virsiä ­retki. Sen vetäjinä ovat opas Aarno Peltonen, veisaaja Mauno Kuvaja ja pastori Antti Lankinen. Retki toteutetaan yhteistyössä Tipasojan kyläyhdistyksen kanssa. Perillä myös nokipannukahvit.

Juhlakantaatti


Perjantai­illan huipentaa Sotkamon kirkossa kello 20 esitettävä On juhla taivasalla ­kantaatti. Se on rovasti Jorma Sutisen sanoittaman ja dir.cant. Risto Vähäsarjan säveltämän juhlakantaatin kantaesitys.

Kantaatissa esiintyvät Kajaanin, Sotkamon ja Kuhmon Mieslaulajat, Sotkamon vahvistettu kirkkokuoro, lapsikuoro ja soitinyhtye. Solistina on kanttori, musiikkineuvos Pertti Rusanen.

Kantaatin johtaa kuoronjohtaja Harri Komulainen. Tämä suurprojekti esitetään vain tämän yhden kerran, koska se liittyy niin läheisesti Sotkamon herättäjäjuhliin ja on monen tahon yhteistyötä. Varaa paikkasi ajoissa!

Myöhemmin illalla jatketaan vuoden 1971 herättäjäjuhlilla syntynyttä perinnettä siioninvirsiseuroilla Vuokatinvaaran laella. Sinne pääsee yhteiskuljetuksella kirkon parkkipaikalta.

Sotkamon herättäjäjuhlien järjestelyihin osallistuu talkoolaisina väkeä kaikista Kainuun kunnista ja myös muualta. Talven ja kevään aikana seurakunta­ ja kyläkierroksilla on luotu innostusta, joka näkyy talkoolaisten joukossa ja ilmeessä. Pääsihteeri Yrjö Sorvarin mukaan talkoolaisia mahtuu vielä mukaan. Vielä ehtii. Älä epäröi ilmoittautua mukaan!

Tällä hetkellä juuri näyttää siltä, että kaikki on hyvin. Paikat on valmiina ja kenttä odottaa vieraita. Juhlat voivat alkaa.

Martti Huusko 

 

Teksti on julkaistu heinä-elokuun 2015 Hengellisessä kuukauslehdessä

Sotkamon kirkossa on useita herättäjäjuhlien tapahtumia. Juhlakantaatti esitetään siellä perjantai-iltana.