Yrjö Sorvari
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Yrjö Sorvari

”Ylistäähän luontokin”

Tervetuloa Sotkamon toisille Herättäjäjuhlille, on ollut suuri ilo olla järjestämässä juhlia juuri teille, teille, jotka olette tänne kokoontuneet. Mietin illalla, mitä kaikkea Sotkamon juhlat tarjoavat? Voimmeko me tarjota teille jotakin sellaista, mitä ennen ei ole ollut juhlilla, eikä meillä taida olla teille mitään suurta eikä erikoistakaan tarjolla, mutta mitä varten Sotkamon juhlille ollaan tultu kauempaakin.

Tässä me nyt istutaan ja ihmetellään kuin virressä sanotaan: Nyt ihmettelen tässä, sä kuinka elämässä lastasi talutat.

Meidän juhlajärjestelyjä on tehty tolokusti noin kolme vuotta. Juhlia aloitettiin kuitenkin tekemään jo 2006, kun rohkenimme tehdä päätöksen juhlien anomisesta tänne. Yhdeksän vuotta on tavallaan jo töitä tehty.

Piispamme Jari Jolkkonen on oivallisesti sanonut juhlaoppaan tervehdyksessä: Minä olen salaisesti ylpeä teistä, tällä hän tarkoittaa meitä sotkamolaisia ja kainuulaisia, siinä ilmaisussa on häneltä saamani tiedon mukaan juuri se ajatus, että herännäisyyden hengessä ei ihminen kovinkaan paljon kehuja kestä siis körttiläisyyttä parhaimmillaan, mutta mitä se tarkoittaa. Olemme juhlia järjestäessämme kohdanneet monenlaisia vaatimuksia ja arviointeja, mutta meillä ei ole ollut aikaa, mutta ei myöskään oikeutta alkaa niiden arviointien perässä juoksemaan. Tässä sitä vain ollaan ja on koetettu tehdä oikeita asioita ja oikeaan suuntaan. Mikä on sitten lopputulos selviää tulevina päivinä. Sen me kaikki tiedämme, ettei körttiläisyydenkään pitäminen tosi tilanteessa ole helppoa tai sen lunastaminen. Kieltämättä on ollut mielessä monestikin ja kovasti käydä puolustelemaan tehtyjä ratkaisuja, mutta pyysimme vain anteeksi kritiikkiä antaneilta ja toivoimme, että he ymmärtäisivät meitä kärsivällisesti, kun tämä nyt on vain tällaista.

Paras kiitos juhlista olisi kuitenkin se millaista hengellistä tukea ja evästä ihmiset täältä omaan arkielämäänsä saavat, jos vaikka joku tulisi edes vähän autetuksi. Toivomme että juhlavieraasta tulisi ystävä, Jeesuksen ystävä.

Itse olin ensimmäisillä herättäjäjuhlilla Ylistarossa -68, jonka tunnus oli Herra kulkee teidän edellänne.  Näin on meidän juhlien järjestelyt sujuneet. Jos mitä vaihetta näin jälkikäteen ajattelee niin huomasimme, asioiden olleen jo valmiina kun niitä aloimme järjestelemään, aivan kuin Herra olisi kulkenut edellämme ja hoitanut heitä, joita lähestyimme, niin että ei juuri sanaakaan tarvinnut sanoa. Näin olemme saaneet onnellisesti ilman vastoinkäymisiä mennä asiasta toiseen päivä päivältä kohti tätä päivää. Uskomme lapsenomaisesti siihenkin, että tämä Herran läsnä olo ja tien näyttäminen jatkuu juhlien aikanakin.

Mitä sitten juhlista nostaisi esille? Mitäpä siitä voi sanoa, ei olisi oikein nostaa esille yhtä tai kahta tapahtumaa, sillä silloin arviointi kohdistuisi niihin yli 60 tilaisuuteen ja niiden järjestäjiä kohtaan.

Luonto on juhlilla keskeisellä paikalla. Eräs toiveemme oli se, että yksi hyvä näiden juhlien tunnuslause olisi Siioninvirren 194:1 sanat: Ylistäähän luontokin, mutta tajusimme, että on sitä kaunista muuallakin,  joten miten se erityisesti ylistäisi täällä Sotkamossa. Silti rohkenen pyytää: katsokaa ympärillenne, mitä tämä on. Kesän vihreys ja kukinto on parhaimmillaan, järvet välkkyvät miltei joka puolella kauniit koivut, havisevat haavat ja männyt ympäröi meidät. Linnut laulavat ja kukat kukkivat ja katsetta hieman kääntää juhla alueella, niin voi nähdä siintävät Vuokatin vaarat. Vaikka ei veisattaisi tai puhuttaisi niin Jumala puhuu luonnossa ja voimakkaasti.  Tähän on näillä juhlilla tähdätty. Siinä sinä nyt istut ja ihmettelet mikä on ihminen tai ihmislapsi, että sinä pidät hänestä näin huolta. Tässä istutaan, koska Jumala toi meidät tähän. Hän sanoo meille: Rakkaat ystävät! Toivomme, että Hän hoitaisi meitä ja kuljettaisi edelleen, ei vain näillä juhlilla vaan loppu elämän. Tässä teemassa jatketaan edelleen Hiidenportin vaellusseurat on jo monilla takana  hyvänä kokemuksena, Juhlakantaatti vie meidät ajatuksissa tänne niemen kärkeen, vaaran seurat, on meillä monilla muistissa 44 vuoden takaa.  Vaikka järjestelymme onnistuisivat ja sääkin olisi hyvä, on se perus toivomus juhlien onnistumisen kannalta, mutta juhlapaikka Pirttijärveen työntyvä niemi kaikkineen saa ystäväkansan tuntemaan konkreettisesti Jumalan täydellisen huolenpidon.

Olla nöyrä ja vaatimaton on vaikeaa meille olimmepa kuinka kristittyjä tahansa. Niin hyvin ei ihmistä ole varustettu, että sen pienuus ei tulisi esille. Ihmisellä menee koko elämä sen opettelemiseen ja sitten on jo myöhäistä, Jumala ei todellakaan edellytä meiltä mitään, hän ei vaadi mitään ei edes uskoa. On aivan totta se kuvaus, jonka sotkamolainen Kusti Huovinen on aikanaan sanonut,  että ihminen on kaikkein otollisin Jumalalle oikeastaan vasta silloin kun hän on kuollut, sillä eläessään hän kuitenkin kaiken aikaa miettii miten voisi hyvittää tai olla vielä mieliksi Herralle, yrittäen olla parempi kuin on.  Ihminen luulee että Jumalan kanssa voi käydä kauppaa. Herra antoi Herra otti kiitos Herran on niin totta kuin olla saattaa. Taivaan Isä on kutsunut sinut juhlille hiljentymään ja kohtaamaan hänet juuri siksi, että me kaikki jatkuvasti pyrimme hänen yhteyteensä ja useinkin on niin, että silloin ollaan Jumalaa lähimpänä kun ollaan ajauduttu kauas hänestä.

Jumala on sinut luonut, sinä olet hänen lapsensa. Hän odottaa, on jaksanut odottaa kaikki nämä päivät ja vuodet ja elämän mutkien kautta hän antaa meidän löytää itsensä. Me järjestäjät toivotamme sinut tervetulleeksi juhlille, jospa pyhä ja syntinen kohtaisivat. Toivomme että viihdyt täällä Vaarojen pitäjässä, mutta tärkeintä on se, että olet vastannut myöntävästi Hänen kutsuun, sillä hän on sinua niin kauan odottanut.