Erkki Marin
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Erkki Marin

   Sotkamo - Vuokatti kesä on täynnä tapahtumia, pidit sitten viihteestä , urheilusta tai hengellisestä sanomasta. Tänä vuonna  on lausuttu Vuokattiin tervetulleiksi  mm. Suomen Lionsliiton  vuosikokous ja myös Sotkamon Jymyn pesäpallopelit ovat kätesi ulottuvilla täällä.

   Sotkamon Herättäjäjuhlat ovat väkimäärältään suurin juhla Kainuussa. Toivotan  Sinut sydämellisesti tervetulleeksi Sotkamon Herättäjäjuhlille kokemaan  virsien ja sanan rakentavaa kosketusta, yhteisöllisyyttä ja yhteishenkeä.

   Sotkamoa lähestyessäsi  huomasit jo kaukaa Vuokatin vaarojen profiilin piirtyvän taivaanrannalle. Niiden  tervehdystä kuvataan Nälkämaan laulussa  seuraavin sanoin:

”Meidänpä vapautta vaarat on nää!
 Meidän on laulua lahtien pää!
 Meille myös kevätkin keijunsa toi:
 rastas ja metso täälläkin soi.”

 

   Tuon vaaramaiseman ääriviivat ovat piirtyneet jokaisen sotkamolaisen sielun maisemaan lähtemättömästi. Nuo kaksi kaarta taivaanrannalle violetin väreissä piirtyneinä ovat kuin ”ikoni”, jonne katsotaan hiljentyneinä ajatellen ihmismielen syvimpiä tuntoja: pelkoja, yksinäisyyttä ja turvallisuutta. Violetin ääriviivat yltävät mukaan myös sotkamolaiseen yritys- ja talouselämään. Minulle vaaramaisema merkitsee katseen nostamista ylös, jolloin tiedostan avun tulevan ylhäältä. Sotkamon Herättäjäjuhlien juhlatunnus on: En pelkää vaarojen matkaa.

   On yllättävää kuinka nopeasti tapahtuu suuria muutoksia turvallisuudessa maailman laajuisesti. Jopa suunnitellessa ulkomaiden lomakohteita, joutuu ajattelemaan kohteen turvallisuutta. Vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi on tarpeen jokaisella työpaikalla. Herättäjäjuhlien turvallisuusasiakirjat muodostavat suurimman asiakirjakokonaisuuden. On syytä varautua ja  luoda  turvallisia rakenteita. Vaaroista, erilaisista uhkakuvista ja katastrofeista syntyy ihmisen mieleen pelkoa ja ahdistusta. Uutisointi ja lehdistökatsaukset ovat täynnä terrori-iskuja, sotia ja muita levottomuuksia. Matkustajalentokone häviää jäljettömiin valtameren yläpuolella vieden mennessään yli kolmesataa matkustajaa. Toisaalla lentäjä ohjaa koneen vuoren seinään ja vie matkustajat mukanaan.

   Kaikki parantavan rakkauden elementit juontavat juurensa armosta ja totuudesta. Ilman armoa ei olisi hyväksyntää eikä anteeksiantoa. Ilman totuutta ei olisi rohkaisua eikä kestäviä unelmia. Ilman totuutta ei olisi myöskään anteeksiantamista, sillä ei olisi mitään anteeksiannettavaa. Totuuden - tai totuuksien - mielivaltainen määrittely on usein läsnä vahingollisissa ja itsekkäissä hengellisissä rakenteissa ja ilman armoa. Turvalliset ihmiset ovat niitä, jotka osoittavat armoa ja totuutta. Ilman armoa ei olisi lepoa, ja ilman totuutta ei olisi toivoa.

   Avoimessa itsetutkistelussa huomaa kuinka elämä on matkaa  erilaisten pelkojen keskellä. Usein selviää, että suuri osa peloista onkin turhia, mutta toisaalta on pelkoja, jotka ovat täysin perusteltuja ja aiheellisia vaatien selvittelyä ja läpikäymistä. Onnellisuuden tunne kasvaa kun ihminen voittaa  pelkonsa.

   Pelko rohkeuden vastakohtana muuttaa syvästi ihmisen elämän dynamiikkaa, koska pelko kahlitsee ja pakottaa vaikenemiseen ja voi lopulta johtaa itsensä kieltämiseen. Pahimmillaan pelon ilmapiiri vammauttaa jättäen arvet särjettyyn mieleen ja minuuteen. Pelko eristää ja jättää yksin yhteyden ja ihmissuhteiden ulkopuolelle vääristäen käsityksen todellisuudesta. Matkasta tulee tuskallinen ja uuvuttava autiomaa, jossa mennään jaksamisen äärirajoille asti. Saamme vain arvailla kuinka paljon kohtaammekaan kätkettyä ja salattua pelkoa ihmisen mielessä, sillä me ihmiset olemme liian usein valmiit luomaan pelon ilmapiiriä tietoisesti tai tietämättämme.

Myös uskonnolliseen elämään voi sisältyä tehtyjä pelkoja. Tällöin pelon ilmapiiriä pidetään yllä valtaa käyttämällä. Pelko estää meitä toimimasta omana itsenämme. Pitkään jatkuessaan se synkistää koko elämän.

   Pelolla hallitseminen voi olla äärimmäisen tuhoava ja ahdistava kokemus. Vaikeissa elämän tilanteissa tarvitaan vaarojen tunnistamista ja niiden arviointia.

   Täällä Herättäjäjuhlilla voisimme keskustella siitä, mitä merkitsee se, että tässä omassa ajassamme elämme rohkeasti hengellistä elämäämme? Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun pohdimme kysymystä kristillisestä uskosta ja perinteestä?  Herättäjäjuhlat ovat matalan kynnyksen juhlat, jonne jokainen on tervetullut omana itsenään. Tulemisen kynnys on höylätty matalaksi.

   Juhlat jättävät paikkakunnalle paljon myös hengellisestä perinnöstään, jossa kiteytyy herännäisyyden olennainen sisältö nöyrästä ja ikävöivästä uskon tulkinnasta. Herättäjäjuhlat päättyvät polvirukoukseen, jossa pyydetään siunausta ja samalla jätetään ne vaikeimmat asiat Jumalan haltuun. Rohkeasti hengellinen - teemaan liittyy mielestäni myös Herättäjäjuhlien viimeinen tapahtuma pesäpallostadionilla. Jymyn kotipeli alkaa virrellä "Herraa hyvää kiittäkää...". Aloituspallon heittää piispa Jari Jolkkonen.

   Kristus tulee lukittujen ovien sisälle kaikkien pelkojen keskelle tuoden rauhan, valon ja tulevaisuuden. ”Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani.”  Sanassa luvataan: "Ne,  jotka tulevat minun luokseni, niitä minä en käännytä takaisin ja ne, jotka tulevat luokseni, eivät joudu hukkaan."
   Olet tervetullut Sotkamon Herättäjäjuhlille. Tuo mukanasi pelkosi ja ahdistuksesi. Avoimen taivaan ja Sanan alla voit käsitellä pelkoja tuottavia asioita kohti luottamusta. Kohtaamisesta voi tulla tunne: En pelkää vaarojen matkaa.

 

Erkki Marin, kirkkoherra, Sotkamo