Herättäjäjuhlien päiväseuroissa vaadittiin hyväsymään toinen
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kuplat puhki

Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen

Kuva: Hannu Kilpeläinen

Herättäjäjuhlien päiväseuroissa vaadittiin hyväsymään toinen

Herättäjäjuhlaväki nousi vanhan perinteen mukaan veisaamaan Jumala ompi linnamme –virren ensimmäisen ja viimeisen säkeistön herättäjäjuhlien päiväseurojen aluksi Sotkamossa lauantaina.

   Perjantai-illan aattoseurojen tapaan keväinen yhteiskunnallinen keskustelu ihmisten erilaisista elämänpiireistä eli kuplista nousi esille puheissa. Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen muistutti seurat aloittaneessa juhlapuheessaan, että ”kirkon Herra Jeesus Kristus, joka omalla elämällään ja opetuksellaan rikkoi oman aikansa raja-aitoja, puhkoi kuplia erilaisten yhteiskunnallisten ja uskonnollisten ryhmien välillä. Hän asettui syntisten ja vainottujen ystäväksi, söi arkojen ja heikkojen kanssa, otti vastaan elämässä vammautuneet ja kutsui seuraajakseen.” Juntusen mukaan tämän ei tule jäädä vain vapahtajan asenteeksi. ”Meitä kutsutaan ja lähetään elämään kristittyinä vaarojen matkalle sietämään epävarmuutta, kohtaamaan erilaisuutta, ristiriitoja ja suurta inhimillistä hätää. Meitä rohkaistaan nousemaan vaarojen päälle, katsomaa avaralle ja näkemään laumojen ja laidunten mittaamattomuus.”

   Samat teemat nousivat esille myös muissa päiväseurojen puheissa. Emerituspiispa Voitto Huotari jopa soimasi kristittyjä Kristuksen radikaaliuden unohtamisesta ja keskittymisestä uskontoon Kristuksen kaipaamisen sijaan: ”Jeesus otti huostaansa kaikkein armollisimmin ja varauksettomimmin ne, jotka olivat toisten vaatimusten alle ahdistettuja, elämän murjomia ja hyljeksittyjä. – Armollisuus, ihmisarvon kunnioittaminen ja toisten hyväksyminen kuuluu päällimmäisenä lehahtaa vastaan myös silloin, kun kirkosta on kyse. Kun ulkopuoliset tarkkailivat ensimmäisiä kristittyjä, oli johtopäätös: Katsokaa, kuinka he rakastavat toisiaan. Entä nyt? Monet toteavat meistä onnettomista uskovista: Katsokaa, kuinka he raatelevat toisiaan.”

   Opettavaista kritiikkiään kirkollisiin kupliin sulkeutumisesta Huotari jatkoi vielä lainaamalla vapaustaistelija Martin Luther Kingiä: ”Sellainen uskonto on kuolemaisillaan ja odottaa vain omaa hautajaispäiväänsä, joka kantaa huolta ihmisen sieluista mutta ei ole yhtäläisesti huolestunut niistä olosuhteista, jotka tuhoavat, tukahduttavat ja rampauttavat sielun.”

   Juntusen ja Huotarin lisäksi seuroissa puhuivat hiippakuntasihteeri Kati Jansa Kuopiosta sekä Kainuun Opiston rehtori Helena Ahonen Paltamosta.

 

Lisätietoja antaa Kalle Hiltunen, **@**, p. 040-577 9195


pdf liite

Tiedote pdf-muodossa