Jaakko Löytyn konsertti lauantai-iltana
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Viimeinen tilaisuus kokea Jaakko Löytyn 60-vuotisjuhlakonsertti ”Hyvät sanat – Taivaallinen sävel” Herättäjäjuhlilla la klo 19.30 Lukion salissa, Akkoniementie 25 .

Jaska ja Kaija

Muusikko Jaakko Löytty täytti 60 vuotta helmikuussa 2015. Hän juhlisti syntymäpäiväänsä juhlakiertueella ympäri Suomea kevättalvella. ”Hyvät sanat – Taivaallinen sävel” konsertti järjestetään viimeisen kerran Sotkamossa Lukion salissa, Akkoniementie 25 klo 19.30. Konserttisarjan tuoton Löytty lahjoittaa Suomen Lähetysseuran vammaistyöhön Botswanassa, Etiopiassa ja Nepalissa. Lippujen hinnat: peruslippu 20 €, lapset, opiskelijat, eläkeläiset 17 €.

Jaakko Löytty korostaa kolmea aihetta kiitollisuuteen. ”Haluan osoittaa kiitollisuuteni lähetykselle ja erityisesti Suomen Lähetysseuran työlle ulkomailla ja täällä kotimaassa”.

”Vuonna 1955 lähdin alle vuoden ikäisenä ensimmäisen kerran lähetystyöhön vanhempieni matkassa. Heitä erityisesti haluan kiittää. Vietin Namibiassa lapsuuteni ja nuoruuteni 12-vuotiaaksi asti.”

Vuosina 1988-94 Löytty toimi Senegalin luterilaisen kirkon musiikkityössä. Yhteistyössä kirkon muusikon Nicolas Sarrin kanssa hän toimitti ensimmäisen laulukirjan, jonka sävelistä suurin osa on senegalilaista alkuperää.

Nykyään Jaakko Löytty työskentelee Herättäjä-Yhdistyksen Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Hämeen aluesihteerinä. Hän on naimisissa kirjailija Kaija Pispan kanssa.

”Haluan osoittaa kiitollisuuteni lähes 40 vuotta kestäneestä parisuhteestani puolisolleni. Ilman Kaijaa en olisi tällainen, tai olemassa ylipäätään. Hän on kahden tyttäremme lisäksi lahjoittanut minulle paljon rakkautta ja huolenpitoa. Kaijan kanssa olemme tehneet yhdessä työtä ja varsinkin lauluntekijänä olen saanut häneltä opetusta ja tukea.”

Jaakko Löytty on osa suomalaista nuoriso- ja rippikoulukulttuuria. Hänen vaikutuksensa on merkittävä koko Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle ja muusikoille.

”Osallistuin 1970- ja 80-luvuilla Kirkon nuorisotyöhön laulukirjoja toimittamalla ja tuottaen uutta musiikkia kansainvälisen vastuun ja oikeudenmukaisuuden vaatimuksen teemoista. Tästä kiitän erityisesti Suomen Lähetysseuraa.”

”Haluan osoittaa kiitollisuuteni musiikkini kuuntelijoita ja sen käyttäjiä kohtaan. Vuodesta 1971 saakka olen sanoittanut ja säveltänyt lauluja, joilla itsensä ilmaisemisen lisäksi on vain se tarkoitus, että niitä lauletaan ihmisille ja niitä laulavat ihmiset.”

Konsertti tarjoaa lauluntekijän tuotantoa viideltä vuosikymmeneltä. Gospel-musiikin isoisähahmon musiikki yhdistelee amerikkalaista juurimusiikkia, afrikkalaisia musiikkikulttuureja ja suomalaista virsiperintöä.

Konsertissa esitetään uusi laulu ”Siipirikko”, jonka Löytty sävelsi kiertuettaan varten. ”Ajattelen erityisesti vammaisten olevan tänä päivänä pahiten syrjäytymisvaarassa. Heidän ihmisoikeutensa eivät ole toteutuneet niin kuin olisi pitänyt. Jossakin päin maailmaa heitä hävetään ja piilotetaan muun yhteiskunnan näkymättömiin.”

”Haluan Siipirikko-laulullani olla tekemässä heitä näkyviksi. En ajattele pelkästään, että ’je suis siipirikko’, vaan että olemme kaikki siipirikkoja.

Jutun tekijä: Timo Ryhänen, Suomen Lähetysseura, Seurakuntapalvelun päällikkö.