On juhla taivasalla -kantaatti säväytti
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

On juhla taivasalla -kantaatti säväytti

Yleisö oli kuoronjohtaja Harri Komulaisen ja säveltäjä Risto Vähäsarjan ohjauksessa mukana esityksessä.

Yli tuhat kuulijaa sai nauttia perjantai-iltana ainutkertaisesta esityksestä Sotkamon kirkossa, kun vahvistettu Sotkamon kirkkokuoro sekä Kajaanin, Kuhmon ja Sotkamon mieslaulajat, lapsikuoro Aurinkoinen sekä soitinyhtye esittivät solistinaan Pertti Rusanen On juhla taivasalla -kantaatin.  Risto Vähäsarjan säveltämän ja Jorma Sutisen sanoittaman teoksen johti kuoronjohtaja Harri Komulainen.

Kokonaisuutena reilun tunnin kestänyt kantaatti johdatti kuulijat kuin elämän polkua eteenpäin. Teoksen aloittanut laulu Ääretön on maailmasi  loi pohjan koko esitykselle. Jatkossa nousi esiin nykyaikaan hyvin sopivia aiheita; elämän murheita ja ihmiskohtaloita, muukalaisuutta, mutta toisaalta myös tulevaisuuden uskoa.
   Elämään löytyy valoa. Sotkamolaisittain elämän monimuotoisuus ja siihen liittyvät juhlan hetket nousivat esiin Jorma Sutisen luomassa tekstissä pesäpallon kautta – vaikka Jymy ei mainitakaan.

Hyppynä historiaan on kantaatissa Oulujärven seurakunnan juhlaveisu -laulu. Se kertoo, kuinka menneet polvet kävivät elämän taistelua. Kokivat iloja ja suruja, mutta tukeutuivat omaan seurakuntaansa, sen antamaan armoon ja Kristuksen sanaan.

 

Kotikirkko-laulu toi kantaattiin tyyneyttä ja tunnelmaa, joka vallitsi myös perjantai-iltana myös täydessä kirkkosalissa. Tässä osassa soitinyhtyeen instrumentit olivat erityisen suuressa osassa. Sävelmä nosti esiin seurakunnan luoman yhteyden uskon vahvistamiseen ja tärkeät ohjeet elämän poluille.

Kantaatin päättänyt nimilaulu On juhla taivasalla kertoi koskettavalla tavalla sotkamolaisten, kainuulaisten ja muualta saapuneiden vieraiden vaelluksesta Sotkamoon herättäjäjuhlille ja juhlien  yhteisöllisestä merkityksestä.

 

Kantaatin säveltäjä Risto Vähäsarja oli esityksen jälkeen tyytyväinen ja helpottunut.
- Tunnelma esityksessä oli huikea. Erityisen vaikutuksen teki se kun näki, kuinka seurakunta yhtyi mukaan lauluun, totesi kiitollinen Vähäsarja.
Samoin sanoittaja Jorma Sutinen lausui kiitollisuutensa siitä, kuinka teoksen esittäjät saivat sanat elämään upealla tavalla.
- Olen tosi hämmentynyt ja kiitollinen esityksestä. Kiitän kaikkia, lausui Jorma Sutinen hämärtyvässä illassa.

Martti Huusko

Mieskuorot esittämässä omaa osaansa.