Herättäjäjuhlat on yhteistä tietä kulkevien kokoontuminen
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Herättäjäjuhlat on yhteistä tietä kulkevien kokoontuminen

Raamattutunnissa piispa Jari Jolkkonen mietiskeli kahta Uuden testamentin matkakertomusta.

Raamattutunti kuunneltiin Sanan ja sateenvarjojen alla. Piispa Jari Jolkkonen puhui tiellä kulkemisesta, kristinuskon olemuksesta ja Jumalan avusta tiellä. Kuuntelukokemus oli vaikuttava.

”Kristinuskossa on kysymys hyvin kokonaisvaltaisesta asiasta, tiellä kulkemisesta, Kristuksen seuraamisesta. Siihen kuuluu kokonainen elämänmuoto: vakaumuksia ja arvoja, seuroja ja jumalanpalveluksia, tapoja ja rituaaleja, ilojen ja surujen jakamista, kompastelua ja nilkuttamista, luottamusta ja turvautumista Jumalan apuun ja niin edelleen.”

 

Raamattutunnissa Jolkkonen mietiskeli kahta Uuden testamentin matkakertomusta. Toisessa kerrotaan etiopialaisen hoviherran matkasta Jerusalemista Gazaan, toinen on kuvaus kahdesta kulkijasta Emmauksen tiellä ylösnousseen seurassa. Jolkkonen muistutti, että kertomukset on kirjoitettu myös Sotkamon Herättäjäjuhlille kokoontunutta juhlakansaa varten.

Ensimmäisessä kertomuksessa hoviherra kastetaan. Kaste kuuluu kristityn tielle. ”Se tekee meistä kristittyjä ja asettaa meidät tielle. Kaste ei ole kuitenkaan sellainen lahja, joka pannaan kirjahyllyyn tai pakasteeseen odottamaan 70-vuotispäivää. Se johdattaa, saattelee ja asettaa tielle, Kristuksen seuraamisen tielle, rukouksen tielle, rakkauden rintamaan ja kantamaan vastuuta koko Jumalan luomakunnasta.”

Amerikan luterilaisen kirkon kastekaavaan kuuluu mielenkiintoinen kysymys lapsen vanhemmille. ”Kun pyydätte lapsellenne kasteen lahjaa, teille annetaan samalla velvollisuuksia: teitä pyydetään elämään lasten kanssa Jumalan perheväen jäsenenä, tuomaan heidät Jumalan sanan ja pyhän ehtoollisen äärelle, opettamaan heille Isä meidän, uskontunnustus ja kymmenen käskyä, asettamaan heidän käteensä pyhä Raamattu ja kasvattamaan heitä uskossa ja rukouksessa, jotta lapsenne voisivat oppia luottamaan Jumalaan, julistamaan Kristusta sanoin ja teoin, pitämään huolta toisista ihmisistä ja Jumalan maailmasta sekä taistelemaan oikeudenmukaisuuden ja rauhan puolesta. Tahdotteko siis auttaa lapsianne kasvamaan tällä uskon tiellä?”

Kristuksen seuraaminen kutsuu meidät myös asettamaan tavoitteeksi yksinkertaisen ja kohtuullisen elämäntavan kuluttamisen ja pröystäilyn sijasta, Jolkkonen vastaa kysymykseen vastuun kantamisesta koko luomakunnasta. 

Antti Lankinen