“Oman vajaavaisuuden ymmärtämistä voitaisiin oppia”
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

“Oman vajaavaisuuden ymmärtämistä voitaisiin oppia”

Tiedotustilaisuuden panelistit

Kuva: Pertti Meriläinen

Herättäjäjuhlilla keskusteltiin herännäisyydestä ja yhteiskunnasta

   Lauantai-iltapäivän mediatapaamisessa herättäjäjuhlilla keskusteltiin körttiläisyyden ja yhteiskunnan suhteesta. Keskustelijoina Sotkamon Salmelan koululla järjestetyssä paneelikeskustelussa olivat europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.), kansanedustaja Hanna Halmeenpää (vihr.), entiset kansanedustajat Anssi Joutsenlahti (ps.) ja Esko Kurvinen (kok.) sekä Sotkamon kunnanjohtaja Petri Kauppinen (kesk.).

 

   Herännäisyyden piirissä ja liepeillä on liikkunut yhteiskunnallisia vaikuttajia monista eri puolueista. Panelistit arvelivat tämän johtuvan herännäisyyden avarakatseisuudesta. ”Herännäisyys on avoin ja avara. Kuitenkin tunnetaan yhteisyyttä ja ystävyyttä. Siinä mielessä herännäisyys sopii kaikille”, totesi körttiliikkeessä vapaaehtoistyötä runsaasti tehnyt Anssi Joutsenlahti.

   Liisa Jaakonsaari ei kertonut herännäisyyden ollevan hänelle erityisen tuttua. Hän oli sosiaalisessa mediassa kysynyt tuttaviltaan, mitä herännäisyys on. Moni oli todennut herännäisyyden liberaaliksi ja suvaitsevaiseksi. ”Kaikki saavat tulla sellaisina kuin ovat, kyselevänä ja kyseenalaistavana.” Tämän kysenalaistamisen ja kyselevänä asenteen Jaakonsaari arveli vaikuttaneen siihen, että körttiläisistä on noussut myös yhteiskunnallisia vaikuttajia.

 

   Olisiko poliitikoilla sitten mitään opittavaa körttiläisyydestä? ”Politiikassa voisimme oppia herännäisyydestä oman vajaavaisuuden ymmärtämistä”, totesi Jaakonsaari. ”Tässä ajassa ei vain ole selkeitä ratkaisuja. Oman vajaavaisuuden tunnustaminen voisi tuoda myös uusia ratkaisuja.”

 

   Muun muassa Petri Kauppinen toivoi herännäisyydeltä kirkon vahvaa panostusta kirkon sisäiseen ekumeniaan. ”Aika tarvitsee kansankirkkoa”, totesi Kauppinen.

   Hanna Halmeenpää nosti esille, että kirkon sisäisestä ekumeniasta voisi politiikotkin ottaa oppia. Anssi joutsenlahti muistutti, että herännäisyydellä on vahva kirkon sisäisen ekumenian perinne: ”kirkossa ollaan niin kauan kuin Herran siunaus ja Isä meidän siellä luetaan”, toisti entinen kansanedustaja herännäisyden perinteistä näkemystä.