Kiertokävelyllä Veikko Huovisen hengessä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kiertokävelyllä Veikko Huovisen hengessä

Pekka Jaakola johdatti kiertokävelyn osallistujat kohti Huovishuonetta, jossa voi tutustua kirjailija Veikko Huovisen tuotantoon.

Kuva: Sirkku Rautio

Herättäjäjuhlaväki kulkee Sotkamon keskustan läpi useamman kerran viikonlopun aikana. Matkalla ohi vilahtelee mielenkiintoisen näköisiä rakennuksia ja maisemia. Opastetulla kiertokävelyllä Sotkamon keskustassa kuultiin, millaisia tarinoita näihin kohteisiin liittyy.

Kiertokävely alkoi Sotkamon kirkon parkkipaikalta. Opas Pekka Jaakola kertoi, että nykyinen kirkko on järjestyksessään viides. Sen on suunnitellut arkkitehti Oldenburg ja kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1870.

Kirkolta kävely jatkui kohti Sotkamon keskustaa. Juhla-alueelle johtavan Salmelantien risteyksessä sukellettiin hetkeksi höyrylaivojen aikaan. Risteyksessä on nimittäin Syväsalmen silta, jonka kupeessa sijaitsi sotiin saakka satama, josta höyrylaivat liikennöivät muun muassa Kuhmon suuntaan.

Syväjärven sillan jälkeen vastaan tuli Sotkamon ensimmäinen ”kivitalo”, arkkitehti Eino Pitkäsen suunnittelema maakunnan myymälä. Se sijaitsee kuuluisan Matkustajakoti Tikkasen naapurissa.

Pääkadulta reitti vei Pirttijärven rantaan, josta avautuvat komeat maisemat juhlakentälle. Rannassa on menneen ajan tunnelmaa. Niemeläntien varrella, juhlakentän vastarannalla, seisoo Sotkamon vanha kirjakauppa ja sieltä löytyy myös Niemelä, joka on kirjailija Veikko Huovisen fanien ykköskohde. Niemelässä on Huovishuone, joka on kirjailija Veikko Huovisen työhuoneen näköispainos. Huovishuoneessa voi tutustua Huovisen työ- ja elinympäristöön, tuotantoon ja teosten taustoihin.

 

Teksti ja kuvat: Sirkku Rautio

Sotkamon vanha kirjakauppa on viehättävä rakennus. Se löytyy Niemeläntieltä juhlakenttää vastapäätä.

Kuva: Sirkku Rautio