Herättäjäjäjuhlakansa kokoontui messuun virvoittavien sateitten alle
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Herättäjäjäjuhlakansa kokoontui messuun virvoittavien sateitten alle

Messun liturgi Helena Kuja-Kanto ja saarnaaja Jukka Hautala

Kuva: Timo Mustonen

Talous ei ole meidän kantavin rakenne, linjasi Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja

Viikonlopun säät eivät ole suosineet herättäjäjuhlavieraita Sotkamossa. Epävakaista sadekuurojen täyttämää säätä uhmasi lauantaita väkirikkaampi, tuhatpäinen juhlakansa, joka kokoontui ehtoollisjumalanpalvelukseen eli messuun avoimen taivaan alle herättäjäjuhlakentälle Salmelan koulun lähistöön.

Messun liturgian toimitti Sotkamon seurakunnan kappalainen Helena Kuja-Kanto. Saarnan piti Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja, Raudaskylän kristillisen opiston rehtori Jukka Hautala.

Hautala kyseli saarnassaan, mitkä ovat meidän elämässämme ja maailmassamme kantavia rakenteita. Hautalan mukaan talouskomento ohjaa liiaksi globaalia pelikenttää. Hän kritisoi Suomen hallituksen päätöstä leikata kehitysyhteistyöstä ja kysyi: ”Olemmeko suomalaisina tulleet niin rikkaiksi, että meillä on varaa sanoa, ettei meillä ole varaa auttaa köyhimpiä? Olemmeko Kristuksen seuraajinakin tätä mieltä?”

Talouden sijaan Hautalan mukaan ”Evankeliumissa on kirkon ainut ja kestävin kantavin rakenne”. Tätä saarnaaja tähdensi puhumalla entisaikojen kirkkojen asehuoneista, jonne jätettiin aseet jumalanpalvelukseen tullessa.

”Näin on syytä ajatella myös tänään. Kirkkotila – tämäkin juhlakenttä - viestii osaltaan siitä, että maailmassa on paikka, johon ihminen saa tulla aseettomana. Paikka, jossa hänen arvoaan ei voi mikään inhimillinen arvostelma riistää. Paikka, jossa hänellä on oikeus yhdessä muiden kanssa olla Jumalansa edessä. Olla silloinkin, kun ei osaa Jumalaansa määritellä, ei häneen liitettyjä oppeja toistaa, ei kokemuksiaan Jumalasta kertoa. Silloinkin, kun ihmisellä ei ole mitään moraalisia saavutuksia tuotavanaan. Jumalan luomaa ihmisyyttä ei kukaan saa toiselta riistää. Evankeliumin luomassa tilassa me olemme samanarvoisia, istuimmepa sitten etu- tai takapenkeillä.”

Juhlakansa rientää ehtoolliselle.

Kuva: Timo Mustonen