Herännäissaarnaaja Pekka Janssonille muistokivi
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Herännäissaarnaaja Pekka Janssonille muistokivi

Pekka Janssonin muistokiven paljastus.

Kuva: Anne Salminen

”Missä Trast kyntää ja Jansson karhitsee, siellä minua ei tarvita”, lukee 1800 -luvulla vaikuttaneelle herännäissaarnaaja Pekka Janssonille omistetussa muistokivessä.

Sotkamon hautausmaan kappelin viereen pystytetty kivi paljastettiin perjantaina. Päivä ei suinkaan valikoitunut sattumalta: Janssonin jälkipolvien hankkima muistokivi haluttiin paljastaa herättäjäjuhlien ensimmäisenä päivänä.

– Jansson oli sekä suvun, että kainuulaisen herättäjäliikkeen kantaisä, sanoi Pentti Janhila. Pyöreitä vuosia ei haluttu odottaa.

– Nyt ei tule pyöreitä vuosia täyteen, mutta katsotaan, mitä tapahtuu 200 -vuotispäivillä. Niihin ei niin kovin pitkä aika ole.

Janssonin tarkat elinvuodet olivat 1803–1882.

Muistokiveen kaiverrettu lause on herännäisliikkeen johtohahmona tunnetun Paavo Ruotsalaisen – Janssonin omin sanoin ”rakkaimman ystävänsä” – suusta.

Paikan kivelle luovutti Sotkamon seurakunta, ja varat siihen kerättiin sukulaisilta. Idean isä Kari Jansa kuvaili projektia mielenkiintoiseksi.

– Eläköityvälle tämä oli myös ihan tarpeellinen laskeutumisvaihe. Ei tarvinnut miettiä, että mitähän tekisi, Jansa naurahti.

Janssonien suku on haarautunut 1935 tehtyjen suomennosten mukaan Janssoneiden, Janhiloiden, Jansojen, Jansioiden, Joelmien ja Jarnaiden sukuhaaroihin.

Kari Jansa iloitsee siitä, että muistokivi keräsi kokoon kaukaisiakin sukulaisia: kaikkia Jansa ei ollut aiemmin edes nähnyt.

– Itse kukin lähestyi omaa sukuhaaraansa. Aika paljon piti lähettää kirjeitä, koska sähköpostit olivat vaikeasti saatavissa. Pekka Jaakolan tekemä sukututkimus oli kovasti apuna.

Mukana oli Janssonin sukulaisia jo seitsemännestä polvesta. Vanhimmat, muistokiviprojektin toimikunnassa olleet, ovat neljännestä.

Anne Salminen, Sotkamo-lehti