Käsitöillä kerätään varoja juhlakassaan
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Käsitöillä kerätään varoja juhlakassaan

Eila Rantala, Sinikka Rantala ja Marja-Leena Nurmela viettivät iltapäivän kökässä Pappilassa.

Julkaistu 11.3.2012

 

Isonkyrön Pappila tuntuu tulvivan postikortteja. Niitä on läjäpäin jokaisella pöydällä. Käsityökökkään eli -talkoisiin tullut väki leikkaa postikorteista ympyröitä ja sommittelee niistä värien ja kuva-aiheiden mukaan kattausalusia.
Piispanhuoneen suuren pöydän ympärillä ahertaa yhdeksän naista. Ylistarosta tulleet Riitta Hautala ja Leila Hautala paljastavat, että kotona isäntäkin on komennettu leikkaamaan kortteja.
Kattausalusista on tullut monien yllätykseksi jymymenestys. Kökkäväki arvioi, että alusia on tehty jo toista tuhatta. Vanhoja postikortteja on tuotu Isoonkyröön eri puolilta maakuntaa.

Kaikille puuhaa

Talous- ja markkinointitoimikunnan jäsen Miira Karhu lupasi viime talvena ideoida tuotteita, joilla kerättäisiin varoja juhlien hyväksi. Karhu on käsityöammattilainen ja seurakunnan luottamushenkilö, joka sai puhtia voidessaan yhdistää käsityön, yhdessäolon ja talkootyön.
Karhun mukaan talkoiden ideana on alusta asti ollut, että kökkään voi tulla, vaikka ei edes osaisi tehdä käsityötä. Jokaiselle keksitään puuhaa, sillä kökissä myös silitetään, hinnoitellaan, leikataan ja pakataan.
Käsityöväen juhlaponnistelut alkoivat kevättalvella 2011 sukkia neuloen. Villasukkiin tikuttiin sekä Isokyrö-perinneraitoja että körttiraitoja. Lankoja jaettiin ihmisille muun muassa seuroissa. Sukkia myytiin ensimmäisen kerran Oulun herättäjäjuhlilla.

Napit ja pitsit kiertoon

Ensimmäiseen juhlien hyväksi järjestettyyn varsinaiseen käsityökökkään kokoonnuttiin toukokuussa. Talkoita pidettiin aluksi suunnilleen kerran kuukaudessa, ja juhlavuoden alettua tahti on tiivistynyt. Pappilassa uurastetaan talven ja kevään aikana viikoittain.
Kökkiin on osallistunut 15−20 ihmistä, toisinaan enemmänkin. Samansuuruinen joukko ompelee, leikkaa ja neuloo kotona.
Käsitöihin on kierrätetty taidokkaasti nappeja, pitsejä, vetoketjuja, virkattuja pitsiliinoja, kangastilkkuja ja jäännöslankoja.
Vetoketjuista on ommeltu vetoketjukukkakoruja ja kangaspaloista pitsein ja napein somistettuja kasseja. Sohvatyynyjen tilkuista ommellut somisteet esittävät Isonkyrön Vanhaa kirkkoa ja eteläpohjalaista tuparatia.
Myös ekokasseja ja käsinpainettuja tyynyliinoja on tehty.

Tunnelma viriää

Isokyröläinen Eila Rantala asettaa kattausalusen muovitaskuun laminointia varten. Hän on osallistunut käsityötalkoisiin kevättalvesta 2011 lähtien.
”Tikkusin silloin sukkia. Yhdet sukkalangat vielä odottavat. Minulla on aikaa tällaiseen, koska jäähdyttelen työelämässä.”
”Kökässä on ollut mukavaa porukkaa, ja juhlatunnelmakin alkaa vähitellen viritä. En ole vielä päättänyt, miten osallistun kökkään juhlaviikonloppuna. Vaihtoehtoja on paljon.”
Laminointikoneen ääreen asettuu vaihteeksi Rantalan tytär Sinikka Rantala.
”Tietysti pitää osallistua, koska juhlat järjestetään Isossakyrössä. Tänään pääsin mukaan, koska minulla on vapaapäivä. Olen leikannut postikortteja.”
Yhteishenkeä ja mukavaa tunnelmaa kehuvat myös Helena Tuura ja Marja-Leena Nurmela.
”Intoa kyllä riittää. Parasta on, että saamme olla yhdessä ja tehdä jotain käsillämme.”



 

Eila Rantala asettaa kattausalusen muovitaskuun ja Sinikka Rantala laminoi.