Körtin mopo ei keuli
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Körtin mopo ei keuli

Julkaistu 30.6.2015

Körttiläisyys syntyi hurmoksellisuudesta ja koki murrosiässään syvän synkeyden ja maailmankielteisen kauden. Vaikka nykykörtit ovat pääosin lupsakkaa ja suvaitsevaista sakkia, on menneiltä sukupolvilta opittu olemaan elämöimättä omasta pelastuksesta jaa mittailematta kanssaeläjien syntisaldoa.

Kaipaavaan uskoon ei uskonvarmuus kuulu, vaan pelastus annetaan ihan Jumalan työksi, ei siihen ihminen kykene.

Aikoinaan pelkistetyn vaatimattomasta körttipuvusta tuli joskus pukukoodi ja samanmielisten tunnusmerkki, mutta nykykörttiä ei muista kantasyntisistä erota. Joskus toki näkee t-paitoja, joissa todetaan vaikka ”Olen syypää kaikkehen”. Sitä on mukava pitää päällä vaimon kanssa kulkiessa, niin ei jää asia epäselväksi.

Mutta eipä sekään iskulause huuda paidan kantajan olevan heränneen kansan jäsen, ellei tiedä säkeen olevan Siionin virret -nimisestä laulukirjasta.

Jos körttiys olisi kaksipyöräinen kulkuneuvo, niin tuskin se olisi itsestään meteliä pitävä Harley Davidson. Eikä se olisi 150-hevosvoimainen Yamakawahondakaan, jolla vedetään putket punaisina mustaa vanaa asfalttiin.

Polkupyörä se saattaisi olla, mutta kyllä körtti tietää, ettei ruumista piinaamalla onnea löydetä, vaikka terveempi vainaja hautaan saatettaisiinkin.

Ehkäpä körttiys olisi vanha pappatunturi, luotettavuuden ja nostalgian yhdistelmä, jossa on myös huvittavat ja nolostuttavat puolensa. Edessä siinä on tuulisuojus ja takana mustekalalla kiinnitetty ostoskassi tai kaljakori. Ohjaustangon kumien rikki menneet päät on korjattu maalarinteipillä ja sinappituubin korkeilla.

Ei sillä vehkeellä paljon keulita, ei.

Kimmo Saares

Vantaan herättäjäjuhlien 2016 hyväksi myydään Körtin mopo ei keuli -paitaa. Lue lisää.