Luvassa kaupunkijuhlat
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Luvassa kaupunkijuhlat

Hannu Pöntinen tulevien juhlien juhlakentällä, Myyrmäen stadionilla.

Julkaistu 3.2.2016

 

Ensi kesän herättäjäjuhlien valmistelut ovat Vantaalla jo pitkällä. 8.–10.7. Myyrmäen urheilupuistossa järjestettäville juhlille odotetaan 30 000–40 000 kävijää. Juhlakenttänä toimivalle jalkapallostadionille mahtuu kerrallaan istumapaikoille noin 14 000 henkeä: 4000 katettuun katsomoon ja 10 000 kentälle penkeille.

Juhlien ruokailu järjestetään palloiluhallissa ja nuorten ja varhaisnuorten tilaisuudet Energia Areenalla. Oheistapahtumia, kuten kokouksia, konsertteja ja taidenäyttelyitä, on muun muassa lähiseudun kouluilla, Myyrmäen kirkossa ja Hämeenkylän kirkossa.

– Pyrimme myös siihen, että jokaisessa Vantaan seurakunnassa olisi vähintään yksi herättäjäjuhlien tilaisuus, kertoo Vantaankosken seurakunnan kirkkoherra Hannu Pöntinen, joka on juhlien järjestelytoimikunnan puheenjohtaja.

Vanhat perinteet ja uusia kuvioita

Herättäjäjuhlien budjetti on noin 400 000 euroa, josta Vantaan seurakuntien osuus on 100 000 euroa ja Vantaan kaupungin 100 000 euroa.

Vantaalaiset ovat tekemässä Myyrmäkeen kaupunkijuhlaa, jossa yhdistyvät vanha perinne ja uudet, yllättävätkin kuviot.

– Ne edustavat yhteisöllistä ja raikasta, tässä päivässä olevaa kristillisyyttä, luonnehtii Pöntinen.

– Ei herännäisyys ole vain maaseudun liike. Siionin virret ovat ihan samoja, veisataan niitä Vantaalla, Kuhmossa tai Ylihärmässä. Samalla tavalla ne puhuttelevat ihmisen perusolemusta, Pöntinen sanoo.

Hän muistuttaa, että tiivis kaupunkiympäristö on osoittautunut toimivaksi juhlamiljööksi jo aiemminkin Espoossa ja Lahdessa.

Pöntisen mukaan juhlien ohjelmarunko on nyt valmis ja käsiohjelma olisi tarkoitus saada painokuntoon tammikuussa. Vantaalaisuus näkyy hänen mukaansa jo juhlien teeman valinnassa. "Kahden maan kansalainen" kertoo kaupungista, johon muuttavista 90 prosenttia on maahanmuuttajia. Juhlalogossa on passileima ja juhlien ohjelmakirjaakin kutsutaan juhlapassiksi.

Vantaalaisia esiintyjiä juhlilla ovat esimerkiksi oopperalaulaja Esa Ruuttunen, käsikelloyhtye Sonus, Vantaan seurakuntien kanttorit ja lauluyhtye HowManyMothers.

Kehärata kuljettaa juhlille

Juhlavieraiden majoittamisessa järjestäjät luottavat siihen, että monet yöpyvät pääkaupunkiseudulla asuvien sukulaisten ja tuttavien luona. Lisäksi lentokentän lähistön hotelleista on kehäradan ansiosta hyvät kulkuyhteydet Myyrmäkeen.

– Jos haluaa majoittua ihan lähelle, niin se onnistuu, koska juhlakentän viereen tulee juhlien ajaksi leirintäalue, Pöntinen vinkkaa.

Henkilöautoliikenne urheilupuistoon halutaan pitää mahdollisimman vähäisenä, ettei ruuhkia tulisi. Juhla-alueelle tulee vain talkoolais- ja invaparkki. Muu pysäköinti järjestetään joko Kivistön tai Vehkalan asemalle, jolta pääsee junalla Myyrmäkeen.

Juhlat rakentuvat talkoovoimin

Juhlien järjestäminen ei onnistuisi ilman talkootyötä. Talkoolaisten rekrytointi on parhaillaan käynnissä. Pöntinen arvioi, että juhlille tarvitaan noin 1500 vapaaehtoista. Ravintolapuolelle tarvitaan noin 600 talkoolaista, liikenteenohjaukseen noin 300 ja turvallisuuteen noin 100. Työvoimaa kaivataan myös majoitukseen, opastukseen, juhlaoppaiden myyntiin ja kuoroihin.

– Tähän mennessä ilmoittautuneita on noin 100, mutta luotan siihen, että tekijöitä löytyy, Pöntinen sanoo.

Teksti Kaisa Halonen

Kuva Lotta Numminen

Juttu on julkaistu myös Hengellisessä Kuukauslehdessä

Hannu Pöntinen tulevien juhlien juhlakentällä, Myyrmäen stadionilla.