Herättäjäjuhlat on kaikkien vantaalaisten juhla
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Herättäjäjuhlat on kaikkien vantaalaisten juhla

Julkaistu 7.7.2016

Myyrmäessä järjestettävään tapahtumaan voi tulla piipahtamaankin.

 

Heinäkuun alussa Myyrmäessä voi olla tungosta, kun urheilupuiston alueella vietetään herättäjäjuhlia. Tapahtumaan odotetaan yli 30 000 osallistujaa.

Herättäjäjuhlat ovat herännäisyyden eli körttiläisyyden vuosittainen kesäjuhla. Tapahtuman isäntäkaupunki vaihtelee vuosittain. Viimeksi juhlat ovat olleet pääkaupunkiseudulla vuonna 2008 Espoossa. Monelle vantaalaiselle herättäjäjuhlat ovat aivan uusi elämys. Voiko juhliin tulla, jos ei itse ole körtti?

– Ilman muuta voi tulla, vastaa Vantaankosken seurakunnan pastori Minttu Haapalainen.

Haapalainen toimii juhlien toisena pääsihteerinä. Vantaan seurakunnat ovat mukana järjestämässä juhlia yhdessä Vantaan kaupungin ja Herättäjä-Yhdistyksen kanssa. Herättäjäjuhlat ovat kaikkien vantaalaisten juhla, vaikka tapahtuman taustalla on herätysliike.

– Juhlille ei ole ennakkoilmoittautumista tai muita ennakkovaateita. Melkein kaikki ohjelma on maksutonta. Voi siis tulla vaikka piipahtamaan. Kauempaakin on helppo tulla katsomaan, minkälainen meininki juhlilla on.

 

Herättäjäjuhlien perinteistä ohjelmaa ovat seurat, joita järjestetään monet päivässä. Seuroissa pidetään lyhyitä puheita, joiden välissä veisataan Siionin virsiä ilman säestystä. Juhlilla on puhujina muun muassa toimittaja Johanna Korhonen ja Pertti Kurikan Nimipäivien basisti Sami Helle. Seurapenkkiin jalkapallokentälle voi istahtaa vaikka koko päiväksi, mutta juhlilla on myös muuta toimintaa.

– Oheisohjelmaa on ihan laidasta laitaan. Erityisesti perheille on paljon tapahtumia, Haapalainen vinkkaa.

Energia Areenan lauantaipäivä onkin nimetty Lasten lauantaiksi. Areenalla on seurakuntien lastenohjaajien vetämiä toimintapajoja ja koko perheen konsertteja. Myös juhlaravintolan ruokalista on suunniteltu lapsille sopivaksi.

 

Haapalainen ymmärtää hyvin, että ensikertalaista juhlille tuleminen saattaa mietityttää. Hänen ensikosketuksensa juhliin oli viime kesänä, kun tapahtuma järjestettiin Sotkamossa. Herännäisyys ei kuitenkaan ole Haapalaiselle vieras liike.

– Juhlilla on suvaitsevainen ilmapiiri. Jokainen saa tulla sellaisena kuin on, Haapalainen kuvaa.

 

Teksti Saara-Maria Pulkkinen

Vantaan herättäjäjuhlat sosiaalisessa mediassa

Kuuntele Minttu Haapalaisen haastattelu Körttiradiosta: