Sami Helle
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Sami Helle

Lataa puhe pdf:nä tästä.

 

Hei, mun nimi on Sami, ja olen miettinyt tätä kahden maan kansalaisuutta vähän eri tavalla. Varmaan meillä kaikilla on joku, joka on kuollu. Vuonna 2000 mun veli kuoli, ja pitkään oli niin, etten pystynyt uskomaan Jumalaan. Tuntui, että olin pois tästä yhteiskunnasta ja tavallaan toisen maan kansalainen siinä suhteessa.

Mitä se sitten tarkoitti minulle ja lähimmäisilleni? Varmaan aika paljon tuskaa, ja sitä että mitä se tarkoittaa olla kahden maan kansalainen. Se tarkoittaa tässä asiassa sitä, että miten ihminen voi sen tuskansa tai sen yksinäisyyden tai tyhjyyden kanssa elää.

Minulle tapahtui sitten kiva juttu, pääsin neljä vuotta sitten mukaan tähän ihanaan körttiläisyyteen. Vieläkin mietin sitä, että miten minä voin olla oman veljeni poismenon kanssa vielä sinut. Se on vaikeaa, varmaan kaikilla on sellainen olo, varmaan kaikki ovat menettäneet jonkun ja miettineet sitä. Sen kuoleman jälkeen tuntui, että olen kahden maan kansalainen, miten jatkan tästä, mitä minun pitäisi tehdä? Olin yksin.

Mutta huomasin yhden asian. Minulla on Jumala itse. Jumalan puoleen käännyin, Jumala auttoi, Jumala kuuntelee, Jumala on läsnä. Mietin aika paljon sitä, että mikä on se minun roolini tässä maailmassa. Että olenko Jumalan arvoinen. Meni pitkään siinä, kun Ville-veljeni kuoli, ja mietin sitä, että olin aika yksin ja pohdin paljon tätä kysymystä.

Kun pääsin tähän körttiläisyyteen mukaan, huomasin sen, että minulla on ollut hirveän paljon iloa. Olen saanut voimaa tästä yhteisöstä, olen saanut hirveän paljon ystäviä, ja minulla on onni siinä, että on sukukansa lähellä, nytkin täällä. Ja se, mitä minä toivon oikeasti tähän loppuun, on se, että jos on vaikeita aikeita, niin luottakaa Jumalaan. Luotan Jumalaan silloin, kun on vaikeita aikoja.

Vieläkin itken, suren paljon Villen menehtymistä, mietin, että olenko Jumalan arvoinen, pohdin paljon sitä, että mitä se kahden maan kansalaisuus on, mitä se on silloin kun menettää jonkun. Mitä se silloin on, kun ei ole ketään ja on oma tuska, mitä se silloin on, kun menettää kaikki, mitä elämässä on.


pdf liite

Lataa puhe pdf:nä.