Histan veisaajien konsertti 8.7.2016
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Uusia lehtiä vanhaan puuhun

Osa Histan veisaajista esiintyi myös Korson kirkossa Halleluja, iloisin äänin äänin -lauluiltasarjassa kesäkuussa 2016.

Julkaistu 8.7.2016

 

Histan veisaajien Remontti-konsertti pureutuu elävään virsiperinteeseen.

Myyrmäen kirkko täyttyy perjantai-iltana virrenveisuusta. Vantaalaiskuorojen Varrella virren -suurkonsertin jälkeen myöhäisillassa kirkon eteen astelee lauluyhtye Histan veisaajat, joiden Remontti-konsertti sukeltaa syvälle Siionin virsien historiaan.

Histan veisaajat sai alkunsa Espoon herättäjäjuhlien yhteydessä, jolloin Espoon kaupunginteatteri ja Musiikkiteatteri Tapiola esittivät yhdessä Histan häät -näytelmää. Näytelmän lauluyhtyeestä on vuosien varrella kehittynyt 13 lahjakkaan laulajan kokoonpano, joka on tullut tutuksi erityisesti virsiperinteen tulkitsijana.

 

Histan veisaajien herättäjäjuhlilla kuultava Remontti on intensiivinen kokonaisuus, joka liikkuu uuden ja vanhan virren työmailla. Ajankohtaisen konsertista tekee parhaillaan käynnissä oleva Siionin virsien uudistustyö sekä hiljattain ilmestynyt virsikirjan uusi lisävihko.

Konsertissaan Histan veisaajat lähtee tutkimaan virsiin vuosien varrella muodostuneita kerrostumia. Yhtyeessä laulava Tuomas Meurman kertoo konsertin pureutuvan siihen, miten virret voisivat puhutella myös nykyajan ihmisiä. Hänen mukaansa sukupolvi toisensa jälkeen ottaa virret omakseen.

– Virsi on parhaimmillaan kuin vanha puu. Se seisoo tukevasti niillä juurilla, jotka sillä on syvällä esivanhempien veisuussa ja kirkon historiassa, mutta myös puhkeaa joka vuosi uudestaan kukkaan, Meurman sanoo Körttiradion haastattelussa.

 

Varrella virren -konsertti Myyrmäen kirkossa klo 19.30. Vapaa pääsy, ohjelma 10e.

Histan veisaajien Remontti-konsertti Myyrmäen kirkossa klo 21.30. Vapaa pääsy, ohjelma 10e.

►Tapahtuma Facebookissa.

Teksti ja kuva Saara-Maria Pulkkinen.

Julkaistu 5.7.2016.