Talkoolaisten herättäjäjuhlat jo täydessä vauhdissa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Talkoolaisten herättäjäjuhlat jo täydessä vauhdissa

Vantaalainen Liisa Tenhunen-Ruotsalainen osallistuu talkoisiin siistijänä juhlaravintolassa.

Julkaistu 7.7.2016

 

Vantaan herättäjäjuhlien viimeistely jatkui torstaina vilkkaasti, ja juhlien pääareena Myyrmäen urheilupuistossa alkaa olla valmiina vastaanottamaan juhlavieraat perjantaina.
 

Viikonlopun talkoolaiset kokoontuivat valmistautumaan tehtäviinsä torstai-iltapäivän talkooinfoon ja alkuillan talkooseuroihin. Talkooinfon aikaan juhlakentän alttari saatiin maalattua valmiiksi.

Herättäjäjuhlien järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, kirkkoherra Hannu Pöntinen iloitsi siitä, että talkoolaisia on koossa jo yli 1200 ja koko ajan ilmoittautuu lisää tehtävistä kiinnostuneita. Pöntinen kiitti talkoolaisia juhlien onnistumisen kannalta elintärkeästä työstä ja samalla kehotti heitä välillä myös istahtamaan ja lepäämään Sanan äärellä.

Ravintolassa kohtaa juhlakansaa

Vantaalainen Liisa Tenhunen-Ruotsalainen osallistuu talkoisiin siistijänä juhlaravintolassa. Tehtäviin kuuluu ravintolan pöytien puhdistaminen ja yleisestä siisteydestä huolehtiminen. Taloudellisessa tiedotustoimistossa johtajana työskentelevä Tenhunen-Ruotsalainen valitsi siistijän tehtävän, koska tehtävässä kohtaa juhlavieraita ja voi jutella asiakkaiden kanssa.

­– Körttiläisyys on tuttua jo synnyinpitäjästäni Kiuruvedeltä. Olen vuosien varrella vieraillut herättäjäjuhlilla aina silloin tällöin. Talkoolaisena olen mukana nyt ensimmäistä kertaa.

Tenhunen-Ruotsalaisen juhlista on tulossa työntäyteiset, sillä hänellä on kaksi työvuoroa perjantaina ja yksi vuoro lauantaina. Sunnuntaiksi hän suuntaa sukujuhliin kotiseudulleen. Varsinaiseen juhlaohjelmaan osallistumisen ei siis jää paljon aikaa.

–Tänään torstaina olen menossa talkooseuroihin ja perjantai-illan HowManyMothers- ja Papas No Mamas -yhtyeiden yhteisesiintyminen Mammat ja papat -konsertti kiinnostaa, Tenhunen-Ruotsalainen kertoo.

– On mielenkiintoista nähdä, miten herättäjäjuhlat toimivat pääkaupunkiseudulla. Olen seurannut jo ennakkoon aktiivisesti juhlien viestintää sosiaalisessa mediassa.

Vantaa kannustaa vapaaehtoisuuteen
 

Torstai-illan talkooseuroissa puhunut Vantaan kaupungin kuntalaispalveluiden johtaja Iiris Lehtonen on ollut tekemässä ja suunnittelemassa juhlia kaupungin yhteyshenkilönä jo vuodesta 2012.

– Olemme kampanjoineet herättäjäjuhlien talkootehtävien puolesta kaupungin Vantaa-Infoissa sekä kannustaneet kaupungin työntekijöitä lähtemään vapaaehtoisiksi. Kaupungin näkökulmasta kaikenlainen vapaaehtoistoiminta on kannustettavaa, koska se edistää yhteisöllisyyttä ja asukkaiden juurtumista kotikaupunkiinsa.

Jyväskylän Kesän toiminnanjohtajana 1990-luvun puolivälissä toiminut Lehtonen on voinut antaa juhlajärjestelyihin kokemustaan festivaalien järjestämisestä.

– Päätehtävänäni juhlilla on varmistaa, että yhteistyö toimii saumattomasti. Herättäjäjuhlien organisointiin liittynyt yhteinen suunnittelu on tiivistänyt Vantaan kaupungin ja seurakuntien jo ennestäänkin läheistä yhteistyötä, Lehtonen sanoo.

Mukaan talkoisiin ehtii vielä

Herättäjäjuhlien talkoolaiset saavat työvuoron pituudesta riippuen ruoka- tai kahvilippuja sekä talkoolaisten t-paidan. Talkooväkeä varten juhlaravintolassa on oma linjasto, joten ruokailu sujuu joutuisasti työvuoron välissäkin.

Juhlien talkoolaistehtäviin voi tulla vielä viime hetkellä mukaan. Suurin puute on edelleen katualueen liikenteenohjaajista, nuorisomajoituksen päivystäjistä sekä asuntovaunualueen ja teltta-alueen yövalvojista. Ilmoittautua voi osoitteessa vapaaehtoistyo.fi/herattajajuhlat tai talkootoimistossa juhlapaikalla. Ilmoittautumisia otetaan vastaan myös juhlien aikana.

Teksti ja henkilökuvat: Juha-Pekka Vanhatalo

Talkooseurakuva:

Talkooseuroja seurattiin sateessa.

Vantaan kaupungin kuntalaispalveluiden johtaja Iiris Lehtonen puhui torstai-illan talkooseuroissa. Kuva Juha-Pekka Vanhatalo.