Herättäjäjuhlat ovat myös hääjuhlat
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Herättäjäjuhlat ovat myös hääjuhlat

Vihkimisen jälkeen aviopari Matilainen juhli Kyrkobyn koulun pihalla. Körttipuvut on tehnyt Teemun täti Mervi Vainio.

Julkaistu 8.7.2016

 

 

Reetta ja Teemu Matilainen viettävät hääyönsä teltassa juhla-alueella.

Naimisiin mennään, mutta miten? Kutsutaanko häihin vain kummankin perheet vai kaikki kaveritkin? Voisiko juhlia isosti mutta ilman isoa vaivaa? Reetta Isokääntä, 25, ja Teemu Matilainen, 28, pyörittelivät asiaa aikansa, kunnes Reetalla välähti: mennään naimisiin herättäjäjuhlilla, koska kummallakaan ei ole suurta paloa hääjärjestelyihin ja koska monet ystävistä tulevat juhlille joka tapauksessa.


Tänään pari vihittiin Vantaan Pyhän Laurin kirkossa noin kahdensadan vieraan läsnä ollessa. Juhlaa jatketaan koko viikonloppu herättäjäjuhlilla Myyrmäessä, joten tuoreella aviopari Matilaisella on oikeastaan tuhansia häävieraita.


– Häissä ei kuitenkaan ole tarkoitus olla mitään überkörttimeininkiä. Pääasia, että itse tykätään. Kaikki vieraat eivät ole körttejä, vaan kirkkoon tulee ihan ateistiystäviämmekin, sanoi sulhanen pari päivää ennen häitä.


– On tässäkin ollut jonkun verran järjestelemistä, kun on pitänyt hoitaa kirkkoon musiikkia ja valokuvaaja, järjestää kuohuviini- ja kakkutarjoilu kutsuvieraille ja palaveerata papin kanssa, morsian kertoi.

Alttarille körttipuvuissa

Überkörttimeininkiä tai ei, pari asteli alttarille körttipuvuissa virren tahtiin ja vihkipappina oli Herättäjä-Yhdistyksessä työskentelevä Kalle Hiltunen. Morsiusmessun musiikista vastasivat parin ystävistä kootut kuoro ja orkesteri – ja kyllä häävieraatkin veisasivat tavallista komeammin. sulhanen kertoikin miettineensä, että tältä varmaan kuulostaa taivaassa.

Vihkimisen jälkeen tuore aviopari säteili ja hehkutti tunnelmiaan: ihanaa, loistavaa olla naimisissa, parasta olla yhdessä. Seuraavaksi suunnitelmissa oli teltan pystyttäminen juhlien teltta-alueelle. Hääyö vietetään siellä.
– Kyse ei ole asketismista. Meistä on kiva yöpyä teltassa. Aloitimme tämän hääviikonkin telttailemalla metsässä, Teemu sanoi.
He ovat telttailleet herättäjäjuhlilla jo useampana kesänä. Yleensä telttailualue on niin lähellä juhlakenttää, että puheet ja veisuu kuuluvat sinne. Aamuseuroihin osallistuakseen ei siis tarvitse nousta makuupussista.

Rakkaus alkoi kuorossa 

Reetta Isokääntä ja Teemu Matilainen tapasivat ensimmäisiä kertoja ollessaan nuorten leireillä Aholansaaressa. Teemu oli käynyt siellä aikoinaan rippikoulun ja innostunut körttiläisyydestä. Reetta taas on körttisukua ja käynyt lapsesta asti seuroissa ja herättäjäjuhlilla. Hänkin kävi rippikoulun Aholansaaressa.


– Aholansaaresta meille on jäänyt tosi iso ja hyvä sosiaalinen verkosto. Luulen, että samasta syystä moni päätyy ja jää Herättäjä-Yhdistyksen toimintaan, Teemu sanoi.


Paremmin Reetta ja Teemu tutustuivat, kun Reetta vuonna 2010 muutti Helsinkiin ja alkoi laulaa Herännäisnuorten kuorossa, jossa Teemu jo oli mukana. Ennen avioitumista he ehtivät seurustella reilut viisi vuotta ja asua yhdessä melkein koko sen ajan.  Nykyisin pariskunnan koti on Tampereella. Teemu on IT-insinööri, Reetta lähes valmis metsätalousinsinööri, joka syksyllä aloittaa luokanopettajanopinnot Tampereen yliopistossa.


Herättäjäjuhlien jälkeen tuoreella rouvalla on edessä arki. Heti maanantaina hän lähtee Sotkamoon tekemään metsäopintojensa viimeistä harjoittelua. Häämatkan aika on myöhemmin kesällä, jolloin teltassa viihtyvä pariskunta saattaa suunnata Lappiin.

 

Kaisa Halonen

Kuva Marianna Siitonen