Konttikirkko kutsuu kohtaamaan
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Konttikirkko kutsuu kohtaamaan

Paalutorilla sijaitseva Konttikirkko toivottaa kävijät tervetulleiksi herättäjäjuhlille.

Julkaistu 8.7.2016

 

 

Tie herättäjäjuhlille käy Konttikirkon kautta. Paalutorilla tapaavat ensikertalaiset ja tottuneet juhlakävijät.

 

Siinä niitä on, körttipastilleja. Pieniä valkoisia karkkeja, ”maailmalta maistuvia”, on Konttikirkkon pöydällä seisovassa maljakossa kilokaupalla. Mutta kuinka monta tarkalleen, se onkin toinen kysymys.

– Olisiko parisensataa? Margit Hakamäki arvuuttelee.

Kankaanpääläinen Anna-Liisa Gonia veikkaa ensin tuhatta, mutta päätyy ehdottamaan seitsemääsataa. Kun Konttikirkon emäntä Katri Korolainen kertoo oikean vastauksen, Gonia harmittelee, että meni laskemaan arviotaan.

Vaikka molempien juhlavieraiden vastaukset menivät tällä kertaa metsään, Korolainen palkitsee heidät lipuilla lauantai-illan Syntisen virret -konserttiin.

– Konsertteja odotinkin eniten, Hakamäki iloitsee.

Hänellä on juhlilla kotikenttäetu. Itä-Vantaan Koivukylästä pääsee Myyrmäkeen kätevästi junalla. Gonia on tullut kauempaa, Kankaanpäästä.

– Haluan tutustua körttikulttuuriin. Itselleni läheisin liike on kansanlähetys, Gonia kertoo.

Molemmat naiset ovat juhlilla ensimmäistä kertaa. Heidän, ja muiden junalla tulijoiden, matka juhla-alueelle kulkee konttikirkon kautta. Myyrmäen Paalutorille tuotu kontti toivottaa tänä viikonloppuna seurakansan tervetulleeksi, junalastillinen kerrallaan. Körttiradio välittää seurapuheita ja tuttua musiikkia ja talkoolaiset ohjaavat juhlavieraita urheilupuistoon vievälle reitille.

– Toimimme sisäänheittäjinä, mutta kontilla on myös paljon omaa ohjelmaa, Katri Korolainen kertoo.

Perjantaina Jaakko Löytty ja Taika-Petteri vetivät kontin edustan täyteen, lauantaina Paalutorilla saa muun muassa ihailla sirkustaiteilija Milla Kurrosen taitoja. Kontin ohjelma elää, eikä yllätyksiltäkään voi välttyä.

 

Herättäjäjuhlien tavallisinta sisältöä ovat iloiset jälleennäkemiset, joita hetken konttikirkolla viivähtävä sivustaseuraajakin saa todistaa. Oranssissa talkoopaidassaan kävijöitä vastaanottava Siru Rantanen törmää vanhoihin tuttuihin, kun Kempeleestä Helsinki-Vantaalle lentäneet Tarja ja Juha Maalismaa kävelevät kontille.

Rantanen ja Maalismaat tutustuivat merimieskirkolla Hollannissa. Rantanen on asunut myös Puolassa ja Britanniassa, Juha Maalismaa Hollannin lisäksi poikamiehenä Ranskassa. Juhlien teema Kahden maan kansalainen on kosmopoliiteille tuttu.

– Eri maissa asuminen opettaa avarakatseiseksi. Oppii katsomaan asioita uusilla silmillä, ja se avarakatseisuus kantaa vielä Suomessakin, Siru Rantanen sanoo.

Juha Maalismaa kertoo, että seurakunta-aktiiveina myös se toinen kahden maan kansalaisuus, siis kristityn asema taivaan ja maan kansalaisena, tuntuu tutulta.

 

Konttikirkko sijaitsee erillään juhla-alueesta, Myyrmäen keskustassa aivan kauppakeskus Myyrmannin vieressä. Torilla kulkijoista ehkä suurimmalle osalle herännäisyys on vielä vieras ilmiö ja herättäjäjuhlat uusi tapahtuma.

Paalutorin nurkalla istuva Olli Berg vakuuttaa, että vantaalaiset ovat tuttavallisia ja lupsakoita ihmisiä, jotka ovat tottuneet kaikenlaiseen. Paljasjalkaisena vantaalaisena Berg tietää mistä puhuu. Hän kuvaa vantaalaisia ja Vantaalla liikkuvia suosittuun Humans of Myyr York -Facebook-sivuunsa. Viikonloppuna Berg aikoo käydä myös herättäjäjuhlilla, jos vaikka bongaisi jonkun körttipukuisen kuvattavaksi.

– Näitä asioita ei kannata liikaa suunnitella, Berg toteaa rauhallisesti, ja kuulostaa jo hiukan körtiltä itsekin.

Teksti ja kuvat Saara-Maria Pulkkinen

Julkaistu 8.7.2016

Juha ja Tarja Maalismaa tulivat juhlille lentokoneella.

Körttipastillien määrä hämmensi Anna-Liisa Gonian ja Margit Hakamäen.